Νομοσχέδιο ΑΠΕ: Έρχονται 10 πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά – Ρυθμίσεις και για την αυτοπαραγωγή

Ρυθμίσεις που σχετίζονται με τα πλωτά φωτοβολταϊκά περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ που κατατέθηκε στη βουλή την περασμένη Παρασκευή. 

Συγκεκριμένα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καθορίζεται το πλαίσιο ανάπτυξης των Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Πιο αναλυτικά με το νέο νομοσχέδιο καθορίζεται, με αναλυτικό τρόπο, η διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησης, καθώς και ο περιορισμός της ισχύος προς εγκατάσταση. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου προβλέπεται η χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι 10 Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών, σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.

Για τους εν λόγω πιλοτικούς Θαλάσσιους Πλωτούς Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς προβλέπεται η απαλλαγή από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Αύξηση της χωρητικότητας στο ηλεκτρικό δίκτυο για την ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση της αυτοπαραγωγής

Εκτός από τα πλωτά φβ προβλέπεται μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου η προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίζει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος των Υποσταθμών του. 

Περιθώρια έως 10 MW προτείνεται να διατεθούν για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες ως εξής:

  1. Νοικοκυριά – 30%
  2. Αγρότες – 30%
  3. Βιομηχανία και μεταποίηση – 40%

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιπλέον θα προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιεί και εκ νέου υπολογισμό των περιθωρίων του Δικτύου, δρομολογώντας ταυτόχρονα τα αναγκαία έργα για την αναβάθμιση του και την υποδοχή περισσότερων σταθμών στο μέλλον.

Τα νέα περιθώρια που θα προκύψουν, προτείνεται να κατανεμηθούν ως εξής:

  1. Σε ποσοστό τουλάχιστον 20% στις παραπάνω τρεις κατηγορίες (νοικοκυριά, αγρότες, βιομηχανία και μεταποίηση).
  2. Σε ποσοστό τουλάχιστον 80% για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών ΑΠΕ. 

Οι Διαχειριστές θα μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς στην έγχυση ηλεκτρισμού στο δίκτυο, οι οποίοι δεν θα υπερβαίνουν το 5%. 

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα ένταξης στο ηλεκτρικό δίκτυο περισσότερων μονάδων ΑΠΕ. 

(Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο).

Χρήστος Στεφάνου | energypress

Νομοσχέδιο ΑΠΕ: Έρχονται 10 πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά – Ρυθμίσεις και για την αυτοπαραγωγή