Η πρώτη χώρα που θα φορολογήσει το… ρέψιμο των αγελάδων

20 06 2022 | 11:10new money newsroom

Στη συγκεκριμένη χώρα ο αριθμός των βοοειδών ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια και των προβάτων τα 26 εκατομμύρια

Σχέδιο φορολόγησης του… ρεψίματος για τα πρόβατα και τα βοοειδή επεξεργάζεται η Νέα Ζηλανδία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μία από τις βασικότερες πηγές εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου -και συγκεκριμένα, του μεθανίου.

Στη χώρα της Ωκεανίας κατοικούν μόλις 5 εκατομμύρια άτομα, αλλά ο αριθμός των βοοειδών ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια και των προβάτων τα 26 εκατομμύρια. Έτσι, διόλου τυχαία, σχεδόν το 50% των εκπομπών προέρχεται από τον κτηνοτροφικό – αγροτικό κλάδο. 

«Αναμφίβολα πρέπει να περιορίσουμε τις ποσότητες μεθανίου που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα. Ένα αποτελεσματικό σύστημα αποτίμησης των εκπομπών στον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προσπάθεια μας» επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, James Shaw. 

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν ένα ειδικό φόρο για τις εκπομπές αερίων από το 2025 και μετέπειτα. Παράλληλα, ο κυοφορούμενος νόμος προβλέπει την παροχή κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών, μέσω της αλλαγής των ζωικών τροφών και της εμφύτευσης περισσότερων δέντρων.  

Ο Andrew Hoggard, πρόεδρος των αγροτών στη Νέα Ζηλανδία, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τις προωθούμενες προτάσεις. «Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση και τις υπόλοιπες οργανώσεις για να βρούμε μια προσέγγιση, η οποία δεν θα αποτελέσει ταφόπλακα για τον κλάδο».  

Τα χρήματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν από τον φόρο, θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παροχή συμβουλών προς τους αγρότες, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να περικόψουν τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030, ενώ τον ίδιο στόχο έχουν θέσει ακόμη 100 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Νέα Ζηλανδία. 

Το 2019, οι ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ανήλθαν σε 2,5 φορές περισσότερες σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής περιόδου.  Κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το μεθάνιο αποτελεί ένα σαφώς πιο ισχυρό αέριο σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς η ισχύς του είναι έως και 84 μεγαλύτερη. Ωστόσο, η ποσότητα του στην ατμόσφαιρα είναι υποπολλαπλάσια σε σχέση με το CO2. 

Η πρώτη χώρα που θα φορολογήσει το… ρέψιμο των αγελάδων