«Δίνω ένα δισ. δολάρια για να σώσουμε τον πλανήτη».
Μπορεί να σωθεί το περιβάλλον με ένα δισ. δολάρια; Ο Hansjörg Wyss, φιλάνθρωπος και ιδρυτής του Wyss Foundation, πιστεύει ότι μπορεί.
Και αναλύει το σχέδιό του σε άρθρο του στους News York Times.
Όπως αναφέρει, θα διαθέσει αυτό το ποσό μέσα στην επόμενη δεκαετία, στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ για προστασία του 30% της Γης μέχρι το 2030.
«Εκτιμάται ότι η χλωρίδα και η πανίδα καταστρέφονται σε ρυθμό 1.000 φορές πιο γρήγορα από την περίοδο πριν την εμφάνιση των ανθρώπων στη Γη. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το οικοσύστημα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα δάση, η αλιεία και το πόσιμο νερό απειλούνται όλο και περισσότερο από τη βιομηχανία εξόρυξης που ”κατασπαράζει” την άγρια φύση.
Όμως υπάρχει και μια άλλη, ενθαρρυντική πλευρά αυτής της καταθλιπτικής ιστορίας: πώς μια απλή ιδέα, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα και τώρα εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, μπορεί να διατηρήσει ανέπαφο ένα σημαντικό κομμάτι του πλανήτη μας», γράφει ο Wyss.
Ποια είναι αυτή η ιδέα; Ότι τα εδάφη και το νερό διατηρούνται καλύτερα, όχι υπό ιδιωτικά χέρια, πίσω από κλειστές καγκελόπορτες, αλλά ως φυσικά εθνικά πάρκα, καταφύγια για τα άγρια ζώα και θαλάσσια καταφύγια, ανοιχτά για τον οποιονδήποτε θέλει να τα επισκεφθεί.
Ως παράδειγμα αναφέρει θα Βραχώδη Όρη στο Κολοράντο. Από την ίδρυση του πρώτου εθνικού πάρκου στον κόσμο, το 1872, έχει διατηρηθεί το 15% των εδαφών του πλανήτη μας και το 7% των ωκεανών μας.
Όμως, όπως αναφέρει, έρευνες έχουν δείξει ότι πρέπει να προστατεύσουμε τουλάχιστον τον μισό πλανήτη μας για τον διατηρήσουμε όλο.
Ο καθένας από εμάς -πολίτες, φιλάνθρωποι, επιχειρηματίες, ηγέτες, θα πρέπει να ανησυχεί για το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο πόσο προστατεύουμε το περιβάλλον και πόσο θα έπρεπε να το προστατεύουμε, αναφέρει. Είναι ένα χάσμα που πρέπει να περιοριστούμε επειγόντως, προτού το ανθρώπινο αποτύπωμά μας κατασπαράξει και τον υπόλοιπο πλανήτη.
«Από την πλευρά μου, αποφάσισα να δωρίσω ένα δισ. δολάρια για την επόμενη δεκαετία για να συνδράμω στην προσπάθεια της διαφύλαξης των εδαφών και των ωκεανών σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο την προστασία του 30% της επιφάνειας του πλανήτη, μέχρι το 2030».
Όπως εξηγεί αυτά τα χρήματα θα δοθούν σε τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, αλλά και σε έρευνες που στόχο θα έχουν να δώσουν προτάσεις για την επίτευξη του στόχου.
«Έχω προσωπική πείρα επί του θέματος. Tις τελευταίες δύο δεκαετίες το ίδρυμά μου υποστήριξε πολλές φορές προσπάθειες που έγιναν σε τοπικό επίπεδο με στόχο την προστασία αγριότοπων στην Αφρική, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, τον Καναδά, το Μεξικό και τις ΗΠΑ, προσφέροντας περισσότερα από 450 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία σχεδόν 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης και νερού. Όπως το Γκραντ Κάνυον και το εθνικό πάρκο του Γκραντ Τέτον έχουν καταστεί μοχλοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ, έτσι κι αυτές οι νέες τοπικά ανεπτυγμένες προστατευόμενες περιοχές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσουν επισκέπτες και θα στηρίξουν τη βιώσιμη οικονομικήανάπτυξη.
Οι εν λόγω προσπάθειες, κατά τη γνώμη μου, αναδεικνύουν τη δύναμη που έχουμε ως οντότητες να σώσουμε το περιβάλλον και την άγρια φύση. Τα κέρδη που αποκόμισα τις δύο δεκαετίες που ασχολήθηκα με την φιλανθρωπία διατέθηκαν για τις τοπικές κοινότητες που θα ήθελαν να προστατεύσουν την άγρια φύση για τα παιδιά και τα εγγόνια τους».
Όπως αναφέρει επίσης στο άρθρο του, σε δύο εβδομάδες η διεθνής κοινότητα θα πραγματοποιήσει συνάντηση προκειμένου να θέσει επί τάπητος τους παγκόσμιους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκπρόσωποι περισσότερων από 190 χωρών θα συναντηθούν στην Αίγυπτο εντείνοντας τις προσπάθειες για την προστασία των οικοσυστημάτων στο πλαίσιο της σύμβασης για τη βιοποικιλότητα, μιας συμφωνίας που θα καθορίζει τους παγκόσμιους στόχους για το περιβάλλον.
Ο Wyss προτείνει την επικαιροποίηση των στόχων για το περιβάλλον, με κοινή δέσμευση για την προστασία τουλάχιστον του 30% του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος μέχρι το 2030. Και εξηγεί ότι απώτερος σκοπός της κίνησης αυτής είναι η υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα στηρίζει έμπρακτα τις κοινότητες που λειτουργούν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με καλό μάτι αυτή την ριζοσπαστική, δοκιμασμένη στο χρόνο και βαθιά δημοκρατική ιδέα της προστασίας της δημόσιας γης που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ και εφαρμόστηκε στην περίπτωση του εθνικού πάρκου Γιέλοουστοουν και Γιοσέμιτι.
Για χάρη όλων των ζωντανών οργανισμών πάνω στη γη, ας εξετάσουμε πως είναι οι πολίτες να δρουν για το καλό του πλανήτη, προστατεύοντας στην ουσία σε βάθος χρόνου τον ίδιο τους τον εαυτό.
1 Νοεμβρίου 2018
Πηγή: Huffington Post