Νέα Ζηλανδία: Οι νεκροί πιγκουίνοι στις ακτές και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Τα άψυχα σώματα εκατοντάδων μικρών μπλε πιγκουίνων ξεβράστηκαν πρόσφατα στις παραλίες της βόρειας ακτής της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με οικολόγους που φοβούνται ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί τον θάνατο των πουλιών από την έλλειψη τροφής.
Τα κορόρα, γνωστά επίσης ως μικροί μπλε πιγκουίνοι, είναι ιθαγενή της Νέας Ζηλανδίας αλλά βρίσκονται σε κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός τους, σύμφωνα με το Τμήμα Οικολογίας της χώρας. Κινδυνεύουν από θηρευτές – από σκύλους έως και νυφίτσες – αλλά είναι επίσης ευάλωτα στους δρόμους κυκλοφορίας αυτοκινήτων καθώς και στην οικιστική ανάπτυξη κατά μήκος των ακτών.
Οι οικολόγοι προσπαθούν να διερευνήσουν τον λόγο για τους μαζικούς θανάτους των πιγκουίνων από τις αρχές του Μαΐου, όταν κάτοικοι παρατήρησαν για πρώτη φορά τα νεκρά πτηνά στις παραλίες.
Ο Γκρέιμ Τέιλορ, κύριος σύμβουλος έρευνας που μελετά τα θαλάσσια πτηνά στο Τμήμα Οικολογίας της Νέας Ζηλανδίας, είπε ότι με βάση τα αρχικά εργαστηριακά αποτελέσματα, οι θάνατοι 200 έως 500 πτηνών πιθανώς οφείλονται στην ελλιπή σίτισή τους. «Η αιτία των θανάτων φαίνεται ότι οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς ποσότητας τροφής στη θάλασσα», δήλωσε στο CNN.
Ένα ζεστό θαλάσσιο ρεύμα στα νερά της βόρειας χώρας, σε συνδυασμό με τις κυκλικές καιρικές συνθήκες από το φαινόμενο La Niña, δυσκόλεψαν σημαντικά την εύρεση τροφής για τους πιγκουίνους, είπε ο Τέιλορ.
Τα μικρά, θορυβώδη πουλιά με απαλά μπλε ή μοβ φτερά τρώνε τυπικά αντζούγιες και σαρδέλες, βουτώντας συνήθως σε βάθος 30 μέτρων για να τις πιάσουν. Αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού προκαλεί την μετακίνηση των μικρών ψαριών σε ψυχρότερα νερά που βρίσκονται σε βάθος όπου είναι δύσκολο να φτάσουν οι πιγκουίνοι.
Τα αρχικά ευρήματα μιας μελέτης για τους παραπάνω θανάτους του Υπουργείου Βιομηχανίας έδειξε ότι τα πτηνά είχαν χάσει το κοιλιακό λίπος, με αποτέλεσμα να μην είναι υγιή πριν να παρασυρθούν στην παραλία.
Η θερμοκρασία των νερών που βρέχουν τη χώρα μεταβάλλονταν πρόσφατα έως και 3 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε τον Ιανουάριο ο συνεργάτης του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Ζηλανδίας, Ναθάνιελ Μέλια.
Η La Niña είναι ένα κανονικό φαινόμενο του ωκεανού και της ατμόσφαιρας και αφορά την περιοδική πτώση της θερμοκρασίας του ωκεανού στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Ειρηνικού. Η τωρινή φάση του κύκλου μεταφέρει θερμότερα νερά προς τη βόρεια Νέα Ζηλανδία, κάτι που δυσκολεύει την πρόσβαση των πτηνών στην τροφή τους, σύμφωνα με τον Τέιλορ.
Παλιό πρόβλημα που χειροτερεύει
Ο Ντέιβ Χιούστον του Τμήματος Οικολογίας είπε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε μαζικός θάνατος πτηνών.
«Στις δεκαετίες του 1970, 1980 και 1990 είχαμε ακόμα και 5.000 πτηνά που πέθαιναν μαζικά. Συγκριτικά με αυτό που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, το τωρινό γεγονός έχει μικρή κλίμακα», είπε ο Τέιλορ.
Μέχρι στιγμής, παρόμοιες καταστάσεις μαζικών θανάτων πιγκουίνων είχαν αναφερθεί στο βόρειο νησί της χώρας και καμιά δεν είχε συμβεί στο νότιο νησί.
Παρόλο που ο Χιούστον είπε ότι το φαινόμενο αποτελεί τμήμα ενός φυσικού κύκλου, παραδέχθηκε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επαυξήσει τις αρνητικές του συνέπειες. «Γνωρίζουμε ότι οι μικροί μπλε πιγκουίνοι μπορούν να επιβιώσουν σε θερμότερα νερά, αλλά αυτό έχει κάνει τη ζωή τους πιο δύσκολη».
Ο Μπρους ΜακΚίνλεϊ, πρόεδρος της Ορνιθολογικής εταιρείας της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση πιθανώς θα χειροτερέψουν στο μέλλον.
«Το γεγονός από μόνο του είναι φυσικό και έχει συμβεί και στο παρελθόν. Μπορεί να αλλάζει όμως ακολουθώντας τη θέρμανση των ωκεανών που είναι αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Όμως δεν το γνωρίζουμε ακριβώς», είπε ο ΜακΚίνλεϊ.
Με πληροφορίες από το CNN