Ελληνο-ιταλική συνεργασία για την επιδότηση 50% του κόστους των αγροτικών φωτοβολταϊκών από τη νέα ΚΑΠ προωθεί ο ΠΣΑΦ

Μια σημαντική πρόταση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) δημοσιοποίησε προ ημερών ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Σπανούλης, μιλώντας στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης EIMA 2022.

Στον πυρήνα της πρότασης είναι η ενίσχυση των αγροτικών φωτοβολταϊκών, με τη θέσπιση ευνοϊκών χρηματοδοτικών όρων. Ως όχημα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ ανέδειξε τη δυνατότητα τροποποίησης της ΚΑΠ, ούτως ώστε η νέα ΚΑΠ να ευνοεί την ανάπτυξη δράσεων ΑΠΕ και δη αγροτικών φωτοβολταϊκών, το κόστος κατασκευής των οποίων θα μπορούσε να επιδοτείται έως και κατά 50% με αυτό τον τρόπο.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό η επιβάρυνση των επενδυτών από τα εξαιρετικά αυξημένα κόστη κατασκευής, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί η αγορά.

Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, κινείται ήδη η ιταλική κυβέρνηση, καθώς σχετική πρωτοβουλία προωθεί ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, κ. Στ. Πατουανέλι, με τον ΠΣΑΦ να καλεί και την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή. 

Από την πλευρά του, ο ΠΣΑΦ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε η πρόταση αυτή να περιληφθεί στη νέα ΚΑΠ, σε συνδυασμό με την πρόταση ώστε το 16% της συνολικής ενέργειας να προέρχεται από αγροτικά φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, ο ΠΣΑΦ επιθυμεί να αναπτύξει από κοινού δράση στην κατεύθυνση αυτή με τις FederUnacoma και EIMΑ στην Ιταλία. 

Η συγκεκριμένη πρόταση και οι σχετικές επεξεργασίες έχουν κατατεθεί από τον ΠΣΑΦ τόσο στο ΥΠΕΝ, όσο και στο ΥπΑΑΤ, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του Συνδέσμου σε ό,τι αφορά την δημιουργία και εξασφάλιση χώρου στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας για να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά από αγρότες και όχι εταιρείες.

Γιάννα Παπαδημητρίου | energypress

Ελληνο-ιταλική συνεργασία για την επιδότηση 50% του κόστους των αγροτικών φωτοβολταϊκών από τη νέα ΚΑΠ προωθεί ο ΠΣΑΦ