Πιο όμορφα, πιο πράσινα Τρίκαλα με 200 νέα δέντρα και αρωματικά φυτά

10 05 2022 | 18:46

Ένα τριήμερο δράσης για περιβάλλον ολοκληρώθηκε στα Τρίκαλα.

Το διάστημα 5-7 Μαΐου 2022 τρεις φορείς συνεργάστηκαν και με τη συμμετοχή μικρών τρικαλινών έδωσαν πράσινη πνοή σε γειτονιά και πάρκο με 200 δέντρα και φυτά. Ο Δήμος Τρικκαίων,  η ΜΚΟ We4All και το Ίδρυμα Χατζηγάκη υλοποίησαν σειρά δράσεων με επίκεντρο μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων.
Οι δράσεις κορυφώθηκαν με εθελοντική δενδροφύτευση το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 στον χώρο μπροστά από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων και στο παρκάκι του παρακείμενου 4ου Νηπιαγωγείου. Εκεί, μάλιστα, δημιουργήθηκε το πρώτο «Πάρκο Τσέπης αρωματικών φυτών», τα οποία ήδη συμπεριλαμβάνονται από τον Δήμο Τρικκαίων στο «Σχέδιο Ασκληπιός» που υλοποιεί.

Πιο όμορφα, πιο πράσινα Τρίκαλα με 200 νέα δέντρα και αρωματικά φυτά


Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, καλωσορίζοντας τους/τις δεκάδες συμμετέχοντες/ουσες, σε μία φράση περιέγραψε την ουσία αυτών των δράσεων: «Δήμος είμαστε όλοι μας και όλοι βοηθούμε να αποκτήσει πι0ο όμορφες γωνιές». Ευχαρίστησε, δε, τη ΜΚΟ We4All και το Ίδρυμα Χατζηγάκη για τρη συνεργασία και τη συνεισφορά τους. Σε ανάλογο μήκος κύματος η κ. Ελισάβετ Στ. Χατζηγάκη, ΓΓ του ιδρύματος, τόνισε τη σημασία «της συνεργασίας για να ομορφαίνουμε τα Τρίκαλα». Ενώ ο κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ We4All, επεσήμανε την εμπειρία της οργάνωσης με τη φύτευση – μέχρι τώρα – περίπου 200.000 δέντρων.


Στα Τρίκαλα φυτεύτηκαν μυρτιές, κάννες, λουσίντουμ, αριές, δεντρολίβανο, λεβάντα, δυόσμος, λεβαντίνη, ρίγανη, δάφνη.
Οι χαρούμενες φωνές των μικρών παιδιών, η συνεργασία, η δημιουργική απασχόληση, αποτυπώθηκαν στη μεγάλη συμμετοχή μαθητών/τριών των 12ου και 1ου Δημοτικών Σχολείων Τρικάλων, του 4ου Νηπιαγωγείου, των κλάδων Αστέρια, Πουλιά, Οδηγοί, Μεγάλοι Οδηγοί του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του 3ου Συστήματος Προσκόπων Τρικάλων, του ΚΔΑΠ «Με Αγάπη» και πολλών πολιτών.
Τα αναψυκτικά Κλιάφα δρόσισαν με τη χορηγία τους/τις παριστάμενους/ες, ενώ παρέστη ο αντιδήμαρχος Εργων Γιώργος Καταβούτας και ο πρόεδρος της Αστικής Ανάπτυξης Γ. Ζιώγας, καθώς και η «ψυχή» της συνεργασίας, η τρικαλινή κ. Μαρία Σαρακατσιάνου.
 

Πιο όμορφα, πιο πράσινα Τρίκαλα με 200 νέα δέντρα και αρωματικά φυτά

Οι αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη, Γιώργος Καταβούτας, Γιάννης Οικονόμου, Φόρης Ρόμπος και συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί η δενδροφύτευση, μέσω των υπηρεσιών των αντίστοιχων Διευθύνσεων Ανταποδοτικών Υπηρεσιών (τμήμα Καθαριότητας), Εργων (τμήμα Συντήρησης Υποδομών), Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης (τμήμα Αστικού Πρασίνου & Περιβάλλοντος), Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού (τμήμα Παιδείας).
 

Πιο όμορφα, πιο πράσινα Τρίκαλα με 200 νέα δέντρα και αρωματικά φυτά

Στο τέλος της δράσης έγινε και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου. Τις προηγούμενες ημέρες η συνεργασία αφορούσε σε εκπαιδευτικές δράσεις και βιωματικά παιχνίδια που υλοποιήθηκαν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων και στο 4ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, με επίκεντρο το περιβάλλον και την εκπαίδευση, ως συνδυασμός παρακαταθηκών και προτεραιοτήτων.