Πορτογαλία: Επίδομα στους πολίτες για περιβαλλοντικές επενδύσεις

05 05 2022 | 14:53Lucília Tiagο

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα δημιουργήσει εκπτώσεις περιβαλλοντικής φύσης, επιτρέποντας ένα μέρος του ΦΠΑ που καταβάλλεται για την αγορά εξοπλισμού ή έργων που αποσκοπούν στην ενεργειακή απόδοση ή την αποδοτικότητα του νερού να αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται ως πρόταση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Όταν εφαρμοστεί, θα λειτουργεί πανομοιότυπα με αυτό που προβλέπει το ισχύον καθεστώς έκπτωσης με απαίτηση τιμολογίου σε τομείς όπως η εστίαση, τα εργαστήρια, τα γυμναστήρια ή τα κομμωτήρια.

Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία «προορίζεται να επιτρέψει την έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (IRS) που καταβάλλεται από τους φορολογούμενους (…) ενός ποσού που αντιστοιχεί σε ένα μέρος της αξίας που επιβαρύνει τον ΦΠΑ σε τέτοιες δαπάνες και περιέχεται σε τιμολόγια που τεκμηριώνουν αγορές αγαθών και υπηρεσίες σε φορείς με την κατάλληλη κατάταξη οικονομικής δραστηριότητας, με ανώτατο συνολικό όριο τα 500€ ανά νοικοκυριό, όταν η διαφορά σχετίζεται με περιβαλλοντικές δαπάνες», αναφέρεται στην πρόταση προϋπολογισμού.

Αυτή η κατηγορία των εκπιπτόμενων περιβαλλοντικών δαπανών IRS περιλαμβάνει την αντικατάσταση αναποτελεσματικών παραθύρων με παράθυρα κατηγορίας «Α+», την εφαρμογή θερμομόνωσης σε στέγες, τοίχους ή δάπεδα, συστήματα θέρμανσης και/ή ψύξης χώρου ή/και νερού που χρησιμοποιούν κλάση «Α+» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ ή άλλου εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιλέξιμες θα είναι και δαπάνες για την εξοικονόμηση νερού, όπως εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού ή λύσεων που επιτρέπουν πιο έξυπνο έλεγχο της κατανάλωσης νερού, παρεμβάσεις ενσωμάτωσης λύσεων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ή ακόμη και αγορά οικιακών δοχείων για επιλεκτική συλλογή απορριμμάτων.

Η νομοθετική ρύθμιση «διαρκεί για το οικονομικό έτος» στο οποίο αναφέρεται ο προϋπολογισμός για το 2022, αναφέρει το έγγραφο, και αυτή η περιβαλλοντική έκπτωση για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι ένα από τα νέα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την αρχική πρόταση προϋπολογισμού, η οποία καταψηφίστηκε κατά τη γενική ψηφοφορία στις 27 Οκτωβρίου.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το 2022 θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο στις 28 και 29 Απριλίου, με την τελική συνολική ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου.

Από Lucília Tiago | Lusa.pt | Μεταφρασμένο από Yiorgos Alimono

Πορτογαλία: Επίδομα στους πολίτες για περιβαλλοντικές επενδύσεις