Ολοκληρώθηκε το πρώτο ξεσκαρτάρισμα στις αιτήσεις ΑΠΕ – Παραμένει τεράστια η δεξαμενή υποψήφιων έργων

Τρεις σημαντικές προθεσμίες εξέπνευσαν πρόσφατα, αναφορικά με την πρόθεση των επενδυτών να προχωρήσουν ή όχι την περαιτέρω αδειοδοτική «ωρίμανση» των έργων ΑΠΕ για τις οποίες έχουν εξασφαλίσει Βεβαιώσεις Παραγωγού. 

Έτσι, στις 15 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διορία που είχαν οι επενδυτές να «ακυρώσουν» Βεβαιώσεις Παραγωγού που έχουν ήδη λάβει, και να λάβουν πίσω τα Τέλη έκδοσης, υποβάλλοντας τη σχετική ανέκκλητη δήλωση προς τη ΡΑΕ ότι δεν επιθυμούν τη διατήρηση των Βεβαιώσεων. 

Στο τέλος του ίδιου μήνα, και πιο συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου, εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί στους επενδυτές (έπειτα από παράταση), να στείλουν στη ΡΑΕ, για όλες τις άδειες παραγωγής που κατέχουν, χωρικά δεδομένα των έργων (πολύγωνο, σημεία, κλπ), τοπογραφικό διάγραμμα και χάρτη του έργου. Για όσες άδειες παραγωγής δεν επικαιροποιήθηκαν τα δεδομένα, τότε αυτές θα ανακληθούν. 

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, ολοκληρώθηκε και η προθεσμία για την κατάθεση της εγγυητικής 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ για τις «παλιές» Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ, δηλαδή για τις Βεβαιώσεις που εκδόθηκαν μέσω αιτημάτων που υποβλήθηκαν έως και τον Κύκλο Ιουνίου 2021. Επομένως, για όσες Βεβαιώσεις δεν κατατέθηκε η εγγυητική, και στο μεταξύ δεν έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση για όρους σύνδεσης, τότε αυτές θα παύσουν. 

Η ολοκλήρωση και των τριών παραπάνω διοριών, σε διάστημα ενός μήνα, «μεταφράζεται» σε τεράστιο φόρτο εργασίας για τη ΡΑΕ, με δεδομένη μάλιστα την υποστελέχωσή της. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή ότι για τη διατήρηση των αδειών επικαιροποιήθηκε ένας τεράστιος όγκος χωρικών δεδομένων, με τη ΡΑΕ να υποδέχεται το επόμενο 15νθήμερο ένα καταιγισμό από εγγυητικές επιστολές, ώστε να παραμείνουν σε ισχύ οι αντίστοιχες Βεβαιώσεις Παραγωγού. 

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών φανερώνει ότι στην πλειονότητά τους θέλησαν να κρατήσουν «ζωντανές» τις Βεβαιώσεις τους. Το πρώτο «σήμα» για αυτό δόθηκε στο «παράθυρο» για απόσυρση Βεβαιώσεων, το οποίο όπως έγραψε το energypress, λίγοι παραγωγοί αξιοποίησαν, με συνέπεια οι Βεβαιώσεις που αποσύρθηκαν να κινούνται μόλις στις 150. 

Το «σήμα» αυτό φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε με την υποβολή της εγγυητικής επιστολής, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν ξεπερνά το 15% των «παλιών» Βεβαιώσεων εκείνες για τις οποίες δεν κατατέθηκε εγγυητική μέχρι τις 15 Απριλίου, χωρίς στο μεταξύ να έχει υποβληθεί πλήρες αίτημα σύνδεσης. Με δεδομένο ότι το σύνολο των Βεβαιώσεων που ήδη κατέχουν επενδυτές «μεταφράζεται» σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος περί τα 95 Γιγαβάτ, αυτό σημαίνει πως το οικονομικό «φίλτρο» περιόρισε τη δεξαμενή υποψήφιων έργων στα 80 Γιγαβάτ περίπου, παραμένοντας ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο. 

 

Κώστας Δεληγιάννης | energypress

Ολοκληρώθηκε το πρώτο ξεσκαρτάρισμα στις αιτήσεις ΑΠΕ – Παραμένει τεράστια η δεξαμενή υποψήφιων έργων