Η Δρ. Δ.Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας & τη Διεθνή Ημέρα Δασών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και τη Διεθνή Ημέρα Δασών
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2022
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας και της Διεθνούς Ημέρας Δασών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε τα κάτωθι:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και η Διεθνής Ημέρα Δασών που εορτάζεται κάθε 21η Μαρτίου είναι μια μέρα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για την σημασία των δασικών οικοτόπων και την ανάγκη προστασίας τους, ενώ μας θυμίζει τη σύνδεσή μας με τα δάση. Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι «Δάση και βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση».
Τα δάση καλύπτουν το 30% της επιφάνειας της γης και αποτελούν ζωτικούς βιότοπους για εκατομμύρια είδη, ενώ συνιστούν πηγή καθαρού αέρα και νερού και είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η 21η Μαρτίου επαναφέρει τη συζήτηση για τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης των δασών και τις καινοτόμες ιδέες που προωθούν τη βιώσιμη δασοκομία.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, κατά την οποία περισσότερα από 20 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Έχει δε προβεί στην αναδιοργάνωση του συστήματος προστασίας, διαχείρισης και διαφύλαξης του δασικού πλούτου της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η πυροπροστασία και να προληφθούν οι δασικές πυρκαγιές.
Ομοίως, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έχει εντάξει και προτεραιοποιήσει στη θεματολογία της την ανάγκη βιώσιμης διαχείρισης των μεσογειακών δασών, αποκατάστασης των υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα και προστασίας της βιοποικιλότητας, «ανοίγοντας» δίαυλο επικοινωνίας με τα Κοινοβούλια των Επιτροπών Περιβάλλοντος των Ευρωπαϊκών κρατών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα καλής νομοθέτησης, αλλά και βέλτιστων πρακτικών για την αναγέννηση του δασικού κεφαλαίου».