ΑΠΕ: Εκτίναξη επενδύσεων κατά 900 εκατ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια για τα μεγάλα ETF

15 03 2022 | 07:56

Κεφάλαια ύψους 886 εκατομμυρίων δολαρίων εισέρρευσαν σε μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά ταμεία που επενδύουν στην καθαρή ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των μέτρων που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια είναι θεμελιώδης για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την Ένωση να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά της για περαιτέρω ενίσχυση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στην προσπάθειά της να υποκαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το αμερικανικό σχέδιο για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν οδήγησε σε άνοδο των μετοχών των εταιρειών ηλιακής ενέργειας.

Ειδικότερα, επενδυτές πρόσθεσαν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε δύο αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν τον Παγκόσμιο Δείκτη Καθαρής Ενέργειας S&P, το εισηγμένο στο Λονδίνο iShares Global Clean Energy UCITS ETF και το αμερικανικό ισοδύναμο iShares Global Clean Energy ETF. Μερικές από τις μεγαλύτερες συμμετοχές των funds περιλαμβάνουν τον κολοσσό ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems και την εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας Enphase Energy Inc.

Μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων τριών εβδομάδων «η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη επιταχύνεται», δήλωσε σε σημείωμα o Αμίτ Τακάρ, αναλυτής της BMO Capital Markets.

Πράσινα κέρδη

Το Invesco Solar ETF κατέγραψε επιπλέον 265 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα και το Invesco Wilderhill Clean Energy ETF 119 εκατομμύρια δολάρια.

«Η εισβολή στην Ουκρανία υπογραμμίζει την ευπάθεια της Ευρώπης στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρομπ Μπάρνετ, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα από τις ανταγωνιστικές εναλλακτικές στην ενέργεια και βλέπουμε τη δυνατότητα για ισχυρή αύξηση της ζήτησης για τέτοιες τεχνολογίες το 2022-25».

Τα σχέδια της ΕΕ περιλαμβάνουν την παραγωγή 480 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας και 420 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας έως το 2030. Για να επιτύχει τον στόχο αυτή, η ΕΕ σχεδιάζει να επιταχύνει την ετήσια ανάπτυξη σχετικών έργων κατά 20% και να διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης.

(Οικονομικός ταχυδρόμος)

1