5 παράξενες και τρομακτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που μπορεί να μην γνωρίζετε.

20 10 2018 | 15:35

Όταν ακούτε για κλιματική αλλαγή, το μυαλό σας πάει σε ακραία καιρικά φαινόμενα και τις τρομακτικές καταστροφές που προκαλούν, αλλά υπάρχουν και άλλα τρομακτικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ο κλιματική αλλαγή έχει και άλλες συνέπειες που συχνά δεν σκεφτόμαστε όταν ακούμε ότι η γη υπερθερμαίνεται.

Για διαβάστε αυτή τη λίστα με 5 περίεργες αλλά και κάποιες τρομακτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής:

1. Ιός του Δυτικού Νείλου

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν συνδυάζονται όλο και περισσότερες ζεστές μέρες, με χιλιάδες κουνούπια; Ένα τεράστιο ξέσπασμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Καθώς οι ξηρασίες προκαλούν εξασθένιση της ροής των τρεχούμενων νερών, δημιουργώντας λιμνάζοντα, τα κουνούπια βρίσκουν το τέλειο σημείο αναπαραγωγής. Τα κουνούπια επίσης ωριμάζουν και μεγαλώνουν πιο γρήγορα στη ζέστη. Και τέλος, ο ζεστός καιρός μειώνει επίσης και την περίοδο επώασης του ιού. Όλα αυτά είναι μια κακή συνταγή που επιτρέπει στον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα.

2. Αχρήστευση ποταμών

Οι ξηρασίες στεγνώνουν τα ποτάμια, μειώνοντας το διαθέσιμο νερό. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία αν σκεφτει κανείς ότι το 2010, κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή η διακίνηση των φορτίων εμπορευμάτων και αγαθών ήταν συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις ΗΠΑ έχουν γίνει κατά περιόδους διάφορες προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα με τα ποτάμια των οποίων η στάθμη έχει πέσει τόσο χαμηλά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται τα πλοία να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους. Μία από τις προσεγγίσεις περιλαμβάνει τη μείωση του βάρους των εμπορευμάτων, ώστε να μην βυθίζεται τόσο πολύ το πλοίο , αλλά αυτό αυξάνει το κόστος και δεν είναι βιώσιμο.

3. Κλείσιμο πυρηνικών εγκαταστάσεων

Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βασίζονται απόλυτα σε κρύα νερά για την ψύξη των αντιδραστήρων τους. Αλλά καθώς οι καιρικές συνθήκες προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις σταματούν να λειτουργούν. Στο Κονέκτικατ, ο πυρηνικός σταθμός Millstone έκλεισε καθώς το νερό που χρησιμοποιούσε για ψύξη έφτασε σχεδόν τους 77 βαθμούς, 2 βαθμούς υψηλότερα από τους 75 βαθμούς που ο αντιδραστήρας είχε σχεδιαστεί για να αντέχει.

4. Οι Αγελάδες τρώνε ζάχαρη

Με την τιμή του καλαμποκιού να ανεβαίνει λόγω της ξηρασίας, ο Νικ Σμιθ, συνιδιοκτήτης εταιρείας κτηνοτροφικών προϊόντων στο Κεντάκι, δήλωσε ότι έπρεπε να βρει έναν φθηνότερο τρόπο να ταΐσει τα βοοειδή του, για να επιβιώσει η επιχείρηση. Η λύση που βρήκε ήταν μία μορφή καραμέλας, ένα υποπροϊόν αιθανόλης με μεταλλικά στοιχεία.

Οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι οι αγελάδες φαίνεται να είναι εντάξει. Αλλά δεδομένου ότι οι αγελάδες έχουν σχεδιαστεί για να τρώνε χορτάρι - όχι καλαμπόκι, και σίγουρα όχι αυτην την καραμέλα - το γλυκό μίγμα πιθανότατα δεν θα αποδειχτεί καλό. Και υπάρχουν και ανθρώπινες παρενέργειες: οι αγελάδες που δεν τρώνε χορτάρι είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη Ε. Coli, που μπορεί να μολύνει διάφορα είδη τροφίμων που τρώμε.

5. Άνοδος των αυτοκτονιών

Εκτός από την καταστροφή των καλλιεργειών και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, η ξηρασία συνδέθηκε και με μια ανησυχητική συνέπεια: τις αυτοκτονίες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ ξηρασίας και αυτοκτονιών σε άνδρες ηλικίας 30 έως 49 ετών που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Αυστραλίας. Μετά την αξιολόγηση δεδομένων 40 ετών ξηρασιών και αυτοκτονιών για την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι ξηρασίες συνδέθηκαν με αύξηση κατά 15% του κινδύνου αυτοκτονίας μεταξύ αυτών των ανδρών. Αυτός ο σύνδεσμος βρέθηκε επίσης στους άνδρες κάτω των 30 ετών, αν και δεν βρέθηκε καμία σύνδεση όσον αφορά στις γυναίκες.

Ενώ οι συντάκτες της μελέτης διευκρινίζουν πως «η αυτοκτονία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο με πολλούς αλληλεπιδρώντες κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες», υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τη συσχέτιση. Οι συντάκτες γράφουν ότι οι αγροτικές κοινότητες χάνουν πολλά χρήματα όταν οι ξηρασίες καταστρέφουν τις καλλιέργειες τους.

23 Αυγούστου 2012

Της Alyssa Figueroa

Πηγή: Alternet