Στα όπλα!! Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια παραγωγή μπύρας.
Μια νέα μελέτη λέει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί πολύ κακή είδηση για το κριθάρι, το βασικό συστατικό της μπύρας του πιο δημοφιλούς ποτού στον κόσμο.
Εάν οι τρομακτικοί τυφώνες και η νέα, πιο τρομακτική από ποτέ έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δεν αλλάζουν συνειδήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ίσως να το καταφέρει αυτή η νέα έκθεση για την καλλιέργεια κριθαριού.
Σε μια έκθεση του Nature Plants, ερευνητές στην Κίνα, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, η ξηρασία και η ζέστη θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλλιέργειες κριθαριού τόσο ώστε να "φαρμακώσουν" τους φίλους της μπύρας, με μείωση της παραγωγής και άνοδο της τιμής μέχρι και στο επταπλάσιο.
Η ιδέα για τη μελέτη ήρθε σε - πού αλλού; - ένα μπαρ, είπε ένας από τους συγγραφείς, ο Dabo Guan του Πανεπιστημίου Tsinghua, μετά από μια επιστημονική συνάντηση. «Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις γεωργικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα τρόφιμα και στη συνέχεια στο αγαπημένο μας ποτό, τη μπύρα», είπε.
Έτσι αποφάσισαν να συγκεντρώσουν μαθηματικά μοντέλα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες κριθαριού.
Η ομάδα εφηύρε μάλιστα έναν όρο για την μπύρα και μερικά άλλα προϊόντα που μπορεί να μελετήσουν στο μέλλον όπως ο καφές και η σοκολάτα: τα απαραίτητα είδη πολυτελείας. Δηλαδή είδη που δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωση ενός ανθρώπου, αλλά αρκετά σημαντικά για τον πληθυσμό του ανεπτυγμένου κόσμου.
Με ιδιαίτερα έντονες ξηρασίες, για παράδειγμα, η τιμή ενός μπουκαλιού μπύρας στην Ιρλανδία μπορεί να διπλασιαστεί. Στην Τσεχική Δημοκρατία, θα μπορούσε να είναι έξι ή επτά φορές πιο υψηλή.
Από τον τρόπο που είδε το κοινό να υποδέχεται τα νέα, ο Δρ Guan δήλωσε κατηγορηματικά πως:
«Στόχος μας δεν είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερη μπύρα τώρα, αλλά να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος».
15 Οκτωβρίου 2018
Του James Gorman
Πηγή: New York Times