Ενεργειακή επανάσταση. Θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία;

22 10 2018 | 08:15

Υπάρχουν σαφείς δείκτες ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια μιας παγκόσμιας ενεργειακής επανάστασης που έχει το μέγεθος της βιομηχανικής επανάστασης και την ταχύτητα της ψηφιακής εξέλιξης. Οι γιγάντιες μεταβολές των παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων που εδραιώνονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα, θα έχουν τεράστιες επιδράσεις σε οικονομικό, επιχειρηματικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Πλέον οι μεταβολές του ενεργειακού τομέα και των μεταφορών γίνονται ταυτόχρονα, συνδέονται άμεσα και δείχνουν να επηρεάζουν εμφανώς την αγορά.

Tο 2017, η πτώση των τιμών της ανανεώσιμης ενέργειας και ιδιαίτερα της ηλιακής ήταν θεαματική. Στην Αμερική από το 2009 έως το 2017 η Μεγαβατώρα μειώθηκε κατά 70% από τα 350 στα 50 δολάρια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), o άνθρακας σήμερα κοστίζει διπλάσια τιμή συγκριτικά με την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Ανάλογες τιμολογιακές μεταβολές παρουσιάζουν και τα ηλεκτρικά οχήματα όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας 2017 (International Energy Agency, ΙΕΑ).

H κλιματική αλλαγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ασκεί πίεση στη μεταστροφή αυτή, με την κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας να ευθύνονται για τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί περισσότερο από 1 βαθμού Κελσίου και η Συμφωνία του 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς, αποτέλεσε σημαντικό σημείο καμπής στον ενεργειακό τομέα. Πλέον οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν ενσωματώσει στην ατζέντα τους εθνικές πολιτικές κατευθύνσεις για τη μείωση των εκπομπών σε όλο το ενεργειακό φάσμα.

Μαθήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για την τη βιωσιμότητα της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Οι υψηλές τιμές στην προμήθεια και παραγωγή ενέργειας προβλέπεται να συνεχίσουν ανοδική πορεία, ενώ η χρήση των ορυκτών καυσίμων καθίσταται πλέον μη βιώσιμη λύση. Πρόκειται για μια ζοφερή εικόνα, καθώς οι πολιτικές κατευθύνσεις και στρατηγικές φαίνεται για την ώρα να βρίσκονται σε αδιέξοδο για το μέλλον της ενεργειακής υποδομής στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή που οι πόροι της Ελλάδας της επιτρέπουν να αποτελέσει κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε αρκετά ώριμο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του δικού του ενεργειακού μέλλοντος και επενδύοντας στο βιώσιμο μοντέλο της αποκεντρωμένης ενέργειας.

Η αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Decentralised energy) αναφέρεται στην ενέργεια που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές και δεν εξαρτάται από το κύριο δίκτυο. Μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνει την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα, την ταυτόχρονη παραγωγή θερμότητας και ενέργειας, τη τηλεθέρμανση και τηλεψύξη, καθώς και τη βιομάζα, τη γεωθερμική και ηλιακή ενέργεια. Το μοντέλο αυτό αποσκοπεί στη μείωση των τιμών παραγωγής, βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια, περιορίζει τον άνθρακα και κάνει τις τοπικές κοινότητες βιώσιμες και ανθεκτικές. Σε πρακτικό επίπεδο η αποκεντρωμένη ενέργεια εξυπηρετεί από ένα κτίριο ή μια κοινότητα, έως και την ηλεκτροδότηση μιας ολόκληρης πόλης.