Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο “Σχολείο της Φύσης"

15 10 2018 | 09:49

Το Αγρόκτημα Φοίφα που βρίσκεται στην Καλαμάτα, ξεκίνησε τον νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων  αλλά και προγραμμάτων αναψυχής για σχολεία , φορείς, και κάθε ενδιαφερόμενο.

Από Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ξεκλινησε  ο κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που διενεργούνται με μεγάλη επιτυχία  συνεχόμενα εδώ και 4 χρόνια στο αγρόκτημα Φοίφα.

Τα προγράμματα έχουν τον γενικό τίτλο " Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας", απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότητας και  κατάλληλα προσαρμοσμένα στο διαφορετικό γνωστικό, μαθησιακό επίπεδο των σχολικών ομάδων ,σε  νηπιαγωγείο, δημοτικό,γυμνάσιο, λύκειο. 

Μέσα σε ενα περιβάλλον που λειτουργεί ως αυτάρκες φυσικό οικοσύστημα αλλά και πνεύμονα πρασίνου, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, μαθητές όλων των ηλικιών και βαθμίδων,  αλλά και ομάδες ενηλίκων έρχονται σε επαφή με ποικίλλα γνωστικά αντικείμενα της εκπαίδευσης στην αειφόρο ανάπτυξη , με στοχο την έρευνα και θεμελίωση μιας ολιστικής και βιώσιμης οπτικής του φυσικού αλλά και του κοινωνικού μας περιβάλλοντος.

Η παιδαγωγική  προσέγγιση βασίζεται στο παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης, στην όξυνση της παρατηρητικότητας, στην βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, στην συνεργασία και στην ισονομία.

Τα γνωστικά αντικείμενα που ερευνώνται και αναπτύσσονται είναι:

  • Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια,
  • Δημιουργία του δικού μας αειφορικού κήπου
  • Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων
  • Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος,
  • Κομποστοποίηση (οικιακή και συνοικιακή)
  • Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts)
  • Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προϊόντων (π.χ φυτικά ἐλαια, αφρόλουτρο κ.α)
  • Οικοτεχνία

Βασικός στόχος είναι η εκπαίδευση πάνω στον "Πολιτισμό της καλλιέργειας", ενα ολοκληρώμενο και συνοπτικό βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, επηρρεασμένο από την ζωή στο αγρόκτημα και τα γνωστικά ωφέλη που προκύπτουν.

Στόχος είναι η συμπλήρωση των γνωστικών αναγκών των διαφορετικών γνωστικά σχολικών ομάδων, με ορολογία και μεθοδολογία προσαρμοσμένη στο δικό τους γνωστικό επίπεδο.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός “Σχολείου στη Φύση”, που να το αγκαλιάσει όλη η σχολική κοινότητα.

Σχολικές ομαδες αλλα και γκρούπ ενδιαφερομένων μπορούν να κλείνουν ραντεβού καθημερινές για την παρακολούθηση, όπως και να αναπτύσσουν και ξεχωριστά projects σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικους του αγροκτήματος , που θα εμπλουτίζουν το σχολικό τους έργο.

Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) ενδυναμώνει τους μαθητές να λάβουν συνειδητές αποφάσεις και υπεύθυνη δράση για την περιβαλλοντική ακεραιότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και  για μια δίκαιη κοινωνία για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές σεβόμενοι την πολιτισμική ποικιλότητα. Η τράπεζα Παραδοσιακών σπόρων του Αγροκτήματος είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, σχολική ομάδα, φορέα, άτυπες ομάδες πολιτών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους κήπους της αυτάρκειας.Το αγρόκτημα παρέχει συμβουλευτική και υποδομές τόσο στο πλαίσιο των προγραμμάτων, όσο και με επιτόπιες επισκέψεις στους νέους σχολικούς κήπους

"Κυριακή στο Αγρόκτημα"

Με την εκδήλωση " Φυτεύοντας σποροκαρδιές" ξεκινά το Αγρόκτημα Φοίφα ξεκινά τον νέο κύκλο  προγραμμάτων αναψυχής για μικρούς και μεγάλους

 Πιο συγκεκριμένα από αυτήν την Κυριακή 14.10.2018  και κάθε Κυριακή , απο τις 11.00 και μετά το Αγρόκτημα Φοίφα θα είναι ανοιχτό για ελεύθερο παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση των παιδιών στην φύση αλλά και δημιουργική αναψυχή όλης της οικογένειας.

Κάθε Κυριακή οι θεματικές της απασχόλησης θα ποικίλουν αλλά θα εχουν ως κεντρικά σημεια αναφοράς την δημιουργική επαφή των παιδιών με το οικοσύστημα ενός φυσικού αγροκτήματος  καθώς και με ποικίλες τεχνικές δημιουργικής επανάχρησης αλλά και εικαστικής δημιουργίας.

 

g

 

Απογευματινές Δημιουργικές Δραστηριότητες

“ Καλλιεργώντας τον κήπο της αειφορίας”

"Re:Thimk, Re:Do, Re:Make"

Παράλληλα από φέτος ξεκινούν και οι δύο επιμέρους απογευματινές δραστηριότητες στο Αγρόκτημα κάθε Πέμπτη και Παρασκευή , “ Καλλιεργώντας τον κήπο της αειφορίας”, και Re:Think, Re:Do, Re:Make,  με κύριο αντικείμενο την δημιουργία αειφορικών κήπων και την δημιουργική επαναχρηση, μέσα απο  βιωματική παιδαγωγική προσέγγιση.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα προγρἀμματα του αγροκτήματος καλό ειναι να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή στα τηλ. 2721022505 η στο mail:farmafifa@gmail.com

 

11 Οκτωβρίου 2018

Πηγή: enallaktikos