Μια συμμαχία 10 κρατών μελών της ΕΕ – με επικεφαλής τη Σουηδία, έστειλε επιστολή στη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προειδοποιήσει κατά της σχεδιαζόμενης αναθεώρησης των κριτηρίων βιωσιμότητας για τη βιοενέργεια, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
Η επιστολή, την οποία είδε η EURACTIV, αναφέρεται στην προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον Ιούλιο ως μέρος μιας δέσμης νομοθετικών μέτρων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ κατά 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.
Τα κριτήρια βιωσιμότητας για τη βιομάζα αναθεωρήθηκαν ήδη το 2018 στο πλαίσιο της τελευταίας επικαιροποίησης της οδηγίας, όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες.
Η επαναδιατύπωση των κανόνων δεν έχει νόημα τώρα, όπως υποστηρίζουν, προειδοποιώντας κατά των επαναλαμβανόμενων αναθεωρήσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για τη βιοενέργεια που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τομέα.
«Είναι πολύ νωρίς για να αναθεωρήσουμε τις διατάξεις για τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας και να αυξήσουμε σημαντικά το διοικητικό της κόστος», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς ενέργειας ή οικονομίας της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας.
«Μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε σοβαρή αμφισβήτηση τη φήμη της ΕΕ όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και θα κινδύνευε να καθυστερήσει την ενεργειακή και κλιματική μας μετάβαση», προειδοποιούν.
Η επιστολή με ημερομηνία Τετάρτη 19 Ιανουαρίου απευθύνεται στη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και στην υπουργό οικολογικής μετάβασης της χώρας, Μπάρμπαρα Πομπίλι. Αντιγράφονται επίσης ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς και η επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον.
Η Γαλλία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και φιλοξενεί τριήμερη σύνοδο στην Αμιένη, όπου η Πομπίλι θα υποδεχθεί τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ένωσης για άτυπες συνομιλίες.
Η συνάντηση περιλαμβάνει μια συνεδρίαση για τη συμβολή των δασών στους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της ΕΕ το απόγευμα της Παρασκευής (14.45-17.15), όπου οι δέκα χώρες της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.
«Η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στην ΕΕ» – όπως τονίζεται στην επιστολή, καθώς σχεδόν το 60% της πράσινης ενέργειας της ένωσης προέρχεται σήμερα από βιομάζα. «Ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο» – συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών εκτελεστικών κανόνων που θα εκδοθούν βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «είναι απαραίτητο για την επίτευξη των κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ», όπως υποστηρίζουν.
Επιπλέον, «τα εθνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τις πρακτικές διαχείρισης των δασών, τη γεωγραφική θέση και την παραγωγή ενέργειας των κρατών μελών δεν έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη» στους προτεινόμενους νέους κανόνες της ΕΕ για τη βιομάζα, σύμφωνα με τους δέκα υπουργούς.
Τα αιτήματα αυτά απηχούν τις ανησυχίες που εξέφρασε η Bioenergy Europe, μια ένωση του κλάδου. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Bioenergy Europe προειδοποίησε κατά της «υπερβολικής γραφειοκρατίας» για τους μικρούς παραγωγούς βιοενέργειας, λέγοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστεί σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων να στραφεί πίσω στα ορυκτά καύσιμα, με αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές».
Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι οι επικαιροποιημένοι κανόνες βιωσιμότητας για τη βιοενέργεια είναι απαραίτητοι προκειμένου να προστατευθούν τα δάση της Ευρώπης και να διατηρηθεί η ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
«Η νομική μας ανάλυση των υφιστάμενων προτύπων βιωσιμότητας για τη βιοενέργεια δείχνει ότι θα οδηγήσουν σε συνεχή, μεγάλης κλίμακας καταστροφή των δασών, και αυτή η καταστροφή για το κλίμα και τη φύση δεν θα σταματήσει να συνεχίζεται αν δεν υπάρξει αλλαγή» – όπως δήλωσε ο Μάρτιν Πίγκεον, υπεύθυνος εκστρατείας στο FERN, μια ΜΚΟ που έχει ως στόχο την προστασία των δασών και των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτά.
Σύμφωνα με το FERN, η επίκληση διοικητικού φόρτου δεν αποτελεί βάσιμο λόγο για να εμποδιστεί η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. «Η διοικητική επιβάρυνση για την οποία μιλούν είναι ακριβώς τα βήματα που απαιτούνται για να ελεγχθεί ότι η πολιτική μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν οδηγεί στην καταστροφή της φύσης.» – όπως δήλωσε ο Πίγκεον.
«Παίρνουμε τον λάθος δρόμο» – όπως δήλωσε ο Άλεξ Μάσον από το WWF. «Η ζημιά που προκλήθηκε στη φήμη της ΕΕ και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών οφείλεται στις τρελές πολιτικές της ΕΕ για τη βιοενέργεια – όχι στις προσπάθειες να τις διορθώσουν!», όπως δήλωσε στη EURACTIV.
«Αντί να γράφουν επιστολές όπως αυτή, οι υπουργοί θα έπρεπε να εξηγούν στους πολίτες τους γιατί θέλουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή καίγοντας δέντρα – όταν αυτό θα αυξήσει τις εκπομπές για δεκαετίες ή και αιώνες σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε ο Μάσον.