Το Παρίσι, το οποίο ασκεί τώρα την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπογράμμισε τον στόχο της επίτευξης μεγαλύτερης κυριαρχίας της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, καθώς οι υπουργοί της ΕΕ που ασχολούνται με τα θέματα αυτά ξεκινούν τριήμερη άτυπη συνάντηση στην Αμιέν.
Σύμφωνα με το γραφείο της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Μπάρμπαρα Πομπίλι, η Γαλλία στοχεύει στην εγκαθίδρυση «μιας πραγματικής οικολογικής κυριαρχίας για την Ευρώπη», σύμφωνα με την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας που επιθυμεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Το Παρίσι σκοπεύει να δώσει συνέχεια στις προσπάθειες που έχει ήδη ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα αυτό, ιδίως στον εφοδιασμό πρώτων υλών, στην παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα και στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών.
Οι τριήμερες συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην Αμιέν στις 20-22 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα επικεντρωθούν στην απαλλαγή της οικονομίας και της κοινωνίας από τον άνθρακα, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην καταπολέμηση της χημικής ρύπανσης και στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.
Μερικές συνεδριάσεις θα περιλαμβάνουν ζητήματα όπως αγρο-οικολογική μετάβαση, κυρίως τη συνοχή και την εναρμόνιση της ΕΕ όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης τα μέτρα για την καταπολέμηση της εισαγόμενης αποψίλωσης των δασών, ο ρόλος των δασών και του ξύλου στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και κλιματική πολιτική, καθώς και η τιμή της ενέργειας για τους καταναλωτές της ΕΕ και η ενεργειακή απόδοση.
Θα πραγματοποιηθούν επίσης μια σειρά συναντήσεων κατά τη διάρκεια γεύματος για τα χημικά προϊόντα, τη δίκαιη μετάβαση και το υδρογόνο στην Ευρώπη.
Όχι αρκετή πρόοδος
Συγκεκριμένα, η Γαλλία ελπίζει να «επιτύχει τους πρώτους συμβιβασμούς» στις διαπραγματεύσεις για τη δέσμη μέτρων «Fit for 55», η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη κατά 55% έως το 2030.
Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, οι υπουργοί αναμένουν προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Μαρτίου. Όσον αφορά την κυκλική οικονομία, ορισμένα κείμενα έχουν αναβληθεί για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, «οπότε δεν θα προχωρήσουμε τόσο μακριά όσο ελπίζαμε», επιβεβαίωσε το περιβάλλον της Πομπίλι.
Όλα αυτά τα θέματα σχετίζονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια νομοθετική δέσμη που έχει ως στόχο να καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
«Η επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την Πράσινη Συμφωνία» και παράλληλα «η διατήρηση άλλων θεμάτων, όπως τα χημικά, ψηλά στην πολιτική ατζέντα» είναι οι στόχοι της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, πρόσθεσε το γραφείο της Πομπίλι.
Έχει προγραμματιστεί γεύμα εργασίας των υπουργών Περιβάλλοντος με θέμα «την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιωσιμότητα στον τομέα των χημικών προϊόντων». Η στρατηγική αυτή, η οποία παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2020, αποσκοπεί στην απαγόρευση των επικίνδυνων ουσιών έως ότου αποδειχθεί η ασφάλειά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει ημερίδα στις 22 Μαρτίου για να συζητήσει το θέμα με τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Προετοιμασία για την COP27
Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων άτυπων συναντήσεων των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ, ο κανονισμός για τις μπαταρίες, ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα και η καταπολέμηση της εισαγόμενης αποψίλωσης των δασών θα είναι επίσης κυρίαρχα θέματα συζήτησης.
«Κυριαρχία σημαίνει επίσης την επιβολή των προτύπων μας πέρα από τα σύνορά μας» και τη χρήση «της ευρωπαϊκής εμπορικής ισχύος ως πολιτικού μοχλού», σύμφωνα πάλι με το γραφείο της Πομπίλι.
Η Γαλλία επιθυμεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη «τους περιορισμούς των κρατών μελών» στις αποφάσεις. Το περιβάλλον της Πομπίλι ανέφερε ως παράδειγμα τη σημασία του άνθρακα στην Πολωνία.
Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η Πολωνία είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της Γαλλίας στην ενσωμάτωση της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ταξινομία της ΕΕ.
Η υπουργός οικολογικής μετάβασης της Γαλλίας θέλει επίσης να οργανώσει και άλλες συναντήσεις τον Μάρτιο για να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους του ΟΗΕ, της G20, της Τσεχίας και της Σουηδίας – των χωρών που θα ασκήσουν τις επόμενες προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του γραφείου της υπουργού, πριν την COP27- τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Σαρμ ελ Σέιχ- η Πομπίλι επιθυμεί να συναντηθεί επίσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
«Σε αυτό το πολυμερές πλαίσιο, η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο», τόνισε το γραφείο της υπουργού. Ο ρόλος της ΕΕ θα μπορούσε να ενισχυθεί από τη γαλλική προεδρία, εάν η ΕΕ καταφέρει να συμφωνήσει σε μια κοινή θέση μέχρι τότε.