Γ. Τσιπουρίδης - COP 23: Ημέρα Δεύτερη / Προσοχή στο κενό - Mind the gap
Η κλιματική αλλαγή είναι αντικείμενο της επιστήμης.
Μπορεί οι πολιτικοί να ασκούν πολιτικές που την λαμβάνουν ή όχι υπόψη τους, αλλά δεν μπορούν να την διαγράψουν με ένα νόμο, όπως λίγο πολύ θα ήθελε να κάνει ο Τραμπ.
Μιλώντας για τον φίλο μου τον Ντόναλντ, να πω ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η φαρσοκωμωδία: οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που στέκεται απέναντι στη Συμφωνία του Παρισιού, αφού η άλλη που είχε μείνει τελευταία, η ταλαίπωρη Συρία, την υπόγραψε.
Από την άλλη οργανώνει στο Χιούστον ένα αντισυνέδριο για την κλιματική αλλαγή που αρχίζει στις 9 Νοεμβρίου.
Τι να πει κανείς, «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι..»
Ας γυρίσουμε στην επιστήμη που είναι πιο κατανοητή και 100% προβλέψιμη, γιατί οι κανόνες της ισχύουν ανεξάρτητα ποιος κυβερνάει.
Σήμερα το πρωί σε μια συνεδρία που παρακολούθησα, ο επικεφαλής του IPCC κ. Hoesung Lee δήλωσε, όπως άλλωστε και στην έναρξη του COP23, ότι η Έκθεση 1,5ο C (IPCC’s 1.5°C report ) που θα εξετάζει τις απαιτήσεις συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1.5ο C, θα είναι ετοιμη το 2018 πριν από τον διάλογο (2018 Facilitative dialogue - Talanoa dialogue) (Σημ. θα επανέλθω με την ερμηνεία του όρου σύντομα. Πάντως είναι και αυτό προσφορά των Φίτζι στην κοινή προσπάθεια).
Δηλαδή αντίο στόχος 2ο C. Ο στόχος που θα υιοθετηθεί συντομα σε κάποιο από τα επόμενα COP θα είναι 1.5°C. Γιατί; Επειδή απλά το λέει η επιστήμη. Ψυχρολουσία για οσους δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί τους 2ο C.
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι αν μπορούμε να το καταφέρουμε;
Η απάντηση δώθηκε το μεσημέρι σε μια άλλη συνεδρία, στην οποία ομάδα επιστημόνων του Περιβάλλοντος των H.E. (UN Environment), παρουσίασε το κενό στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ‘The emissions gap report”.
Σύμφωνα με την εκθεση και λαμβάνοντας υπόψη τις δηλωμένες από όλες τις χώρες δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισιού, τα γνωστά NDC’s (Nationally Determined Contributions ) το έλλειμα ή μάλλον το πλεόνασμα εκπομπών θα είναι το 2030:
11-13,5 GtCO2e ανά έτος στην περίπτωση του σεναρίου των 2ο C και
16-19 GtCO2e ανά έτος στην περίπτωση του σεναρίου των 1,5ο C
Άρα απαιτούνται πιο φιλόδοξα NDC’s, αλλιώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3ο C.
Η έκθεση καταλήγει πως πιο φιλόδοξα εθνικά προγράμματα μείωσης εκπομπών που θα βασίζονται σε γνωστές και δοκιμασμένες λύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πλεόνασμα 30 GtCO2e που είναι διπλάσιο του ελλείματος.
Και όταν λέει «γνωστές και δοκιμασμένες λύσεις» εννοεί την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.
Μόνο έτσι θα μειωθούν οι εκπομπές, όπως προσπαθούσαν να μας δείξουν ακτιβιστές στην αίθουσα με μπαλόνια CO2.
Κι εμάς μπορεί να μην χρειαζόταν να μας πείσουν.
Πως θα πειστούν όμως, αυτοί που αποφασίζουν και είναι αρνητές της κλιματικής αλλαγής; Ή που θεωρούν ότι οι ανανεώσιμες καταστρέφουν το περιβάλλον;
Προβλήματα που πρέπει να απασχολήσουν όλη την κοινωνία γιατί τα αποτελέσματα την αφορούν άμεσα.
Βόννη 7 Νοεμβρίου 2017
Γιάννης Τσιπουρίδης