ΥΠΕΝ: σαν το «Εξοικονομώ» η αντικατάσταση οικιακών συσκευών με επιδότηση
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σ΄ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα είναι στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», δηλαδή θα μπορούν να συμμετάσχουν και να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά, ωστόσο οικογένειες που είναι ευάλωτες και ενδεχομένως να έχουν αρκετά παλιές ηλεκτρικές συσκευές να λάβουν περισσότερη ενίσχυση.
Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών. Θα υπάρξουν αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια ιεράρχησης, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ο υπουργός ανέφερε για παράδειγμα ότι οι πολίτες θα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα παλαιό ψυγείο ή ένα παλαιό κλιματιστικό που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τονίζοντας πως έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.
Ο υπουργός τόνισε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, διότι όποτε θα προκύπτουν πηγές χρηματοδότησης και κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.
Οι παλιές κλιματιστικές μονάδες θα είναι οι πρώτες ηλεκτρικές συσκευές που θα αντικατασταθούν από το πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη σχετική πλατφόρμα να είναι στον αέρα και έτοιμη για υποβολή αιτήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Εκτός από air-conditions, η αντικατάσταση σε πρώτη φάση θα αφορά και πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες που έχουν χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση και κατά συνέπεια «ανεβάζουν» σημαντικά το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε δεύτερο χρόνο, το ΥΠΕΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες οικιακές συσκευές, όπως για παράδειγμα επιδότηση για αντλίες θερμότητας, που υπάρχει ήδη στο «Εξοικονομώ». Σκοπός σε κάθε περίπτωση είναι να επιτύχει η χώρα αφενός καλύτερη ενεργειακή απόδοση και αφετέρου οι πολίτες να μην καταβάλλουν μεγάλα ποσά για το ηλεκτρικό.
Σύμφωνα με μελέτη του ΥΠΕΝ οι ηλεκτρικές συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από ό,τι οι σύγχρονες, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδουν, δημιουργώντας πρόβλημα στα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παλιές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν διάφοροι πολίτες ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, σε πολυκατοικίες μάλιστα που δεν βάζουν πια πετρέλαιο, έχοντας ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται στα ύψη. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που ενώ διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία ο πέλεκυς παραμένει μεγάλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύστημα βαθμολόγησης στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α, υπάρχουν ακόμα οι Β, C, D, Ε, F, G. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/Α), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στη χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/G). Για μερικές συσκευές, οι κλάσεις Α+ εξακολουθούν να απεικονίζονται στην ετικέτα, αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.
-«Στόχος είναι όλα τα σπίτια να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, να μειωθεί το κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να έχουν όλοι μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.