Χαμένοι και κερδισμένοι στη «μάχη» φ/β στέγης και μεγάλων πάρκων ΑΠΕ

«Φύλο και φτερό» κάνει το νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης και το πρόγραμμα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering) ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ), τονίζοντας ότι δίνεται προτεραιότητα σε μεγάλα έργα ΑΠΕ ενώ μια kWh παραγόμενη από Φ/Β στέγης έχει κατά 30% μεγαλύτερη αξία από μια kWh παραγόμενη από μεγάλα πάρκα.

-«Αν η Κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων για την ενεργειακή ακρίβεια, (που έχει ανακοινώσει από το Σεπτέμβριο του 2021) για να παράγουν τη δική τους ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα τα νοικοκυριά, σήμερα πάνω από 500.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα είχαν 3.500 kWh δωρεάν ηλεκτρισμού (περισσότερο από το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους) κάθε χρόνο για 30 χρόνια», τονίζει σε άρθρο του με τίτλο «Πολιτικές ενεργειακής ανεξαρτησίας» ο Χάρης Δούκας Αν. Καθηγητής ΕΜΠ.  Δείτε εδώ στο ecopress

Το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ

Από το Φεβρουάριο 2022 ανοίγουν μέσω ΔΕΔΔΗΕ για οικιακούς καταναλωτές από όλη τη χώρα, οι αιτήσεις συμμετοχής στο νέο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες, με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης», που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων  στέγης  μέχρι 6 kWp  (κιλοβάτ), με σταθερή τιμή εικοσαετίας. Δείτε εδώ στο ecopress

Στο “ψυγείο” 

Ο Κων/νος Φραγκούλης, πρόεδρος της ΠΑΣΥΦΩΣ αναφέρει στο ecopress  ότι σε συνέχεια συνάντησης, που είχε η διοίκηση του συλλόγου με το ΥΠΕΝ έχει στείλει επιστολή  προς τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, τεκμηριώνοντας με μελέτη που ανέθεσε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) την ανάγκη να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων Φ/Β στέγης και ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να αυξηθεί στα 20kWp και όχι να περιοριστεί στα 6kWp. Επίσης ότι έχει γνωστοποιηθεί παράλληλα το θέμα  στον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον  υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. Ωστόσο λέει ο κ. Φραγκούλης “τα ζητήματα που αφορούν τα Φωτοβολταϊκά Στέγης συνεχίζουν να μένουν στο ψυγείο”.

 «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» με δεκανίκια

Κάνοντας λόγο για «νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» με δεκανίκια», σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι κύρια πρόταση του ΠΑΣΥΦΩΣ για τα Φ/Β στέγης του Ειδικού Προγράμματος, είναι ο διπλασιασμός της μέγιστης ισχύος σε 20kw, η τεχνολογία το επιτρέπει πλέον αυτό, όπως και να αποκατασταθούν οι αδικίες του παρελθόντος. Έτσι θα υπάρχει κίνητρο και ασφάλεια για τα νοικοκυριά ώστε να προχωρήσουν στην εγκατάσταση Φ/Β στέγης.

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥΦΩΣ σημειώνεται ότι  «στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) τίθεται στόχος για το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ κατ’ ελάχιστον στο 35%. Η εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος σύμφωνα με το ΕΣΕΚ είναι ο υπερδιπλασιασμός της ισχύος των Φ/Β από 3 σε 7,7 GW.

Στο ΕΣΕΚ αναφέρεται επίσης: «Παράλληλα, θα πρέπει να επιτευχθεί γεωγραφική διασπορά των ΑΠΕ, ώστε εκτός από την ισόρροπη ανάπτυξη από άποψη κάλυψης διαθέσιμων εκτάσεων, να περιοριστούν προβλήματα επάρκειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση μεταξύ άλλων προωθούνται φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες (Φ/Β στέγης) και κτίρια, μικρές ανεμογεννήτριες που ενσωματώνουν αναπτυξιακά και κοινωνικά πλεονεκτήματα…».

Συνεπώς οφείλει η πολιτεία να υποστηρίξει τα Φ/Β στεγών για τα πλεονεκτήματα τους. Εκτιμάται πως μια kWh παραγόμενη από Φ/Β στέγης έχει κατά 30% μεγαλύτερη αξία από μια kWh παραγόμενη από μεγάλα πάρκα».

Τι αποδίδουν τα προγράμματα του ΥΠΕΝ

-«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας πράττει τα αντίθετα και δίνει έμφαση στα μεγάλα έργα ΑΠΕ. Τα Φ/Β στέγης έχουν παραγκωνιστεί και από το 2014, όπου η τότε κυβέρνηση με το Ν.4254 παραβίασε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, ελάχιστα έχουν τοποθετηθεί στις στέγες των εν δυνάμει χιλιάδων ενδιαφερόμενων ελληνικών νοικοκυριών σημειώνει η ΠΑΣΥΦΩΣ και αναφέρει ακολούθως ότι:

Γενικά πρόκειται για δύο προγράμματα:

1) το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις με σταθερή τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας για 25 έτη και μέγιστη ισχύ 10kw, και

2) η Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό, Net Metering, όπου το όφελος έρχεται από την κατανάλωση από το ίδιο το νοικοκυριό, ενώ εάν δεν καταναλωθεί η παραγόμενη ενέργεια εκχέεται δωρεάν στο δίκτυο.

Έως το 2013 είχαν κατασκευαστεί 52.000 Φ/Β στέγης, από το 2014 και έπειτα εγκαταστάθηκαν μόλις 1.200, κυρίως στο πλαίσιο της Αυτοπαραγωγής. Μέχρι και το τέλος του 2019 συνέχιζε το Ειδικό Πρόγραμμα και η σταθερή τιμή για 25 έτη ήταν  9 λεπτά/kWh έως και το Φεβρουάριο του 2019. Ωστόσο, ελάχιστα Φ/Β στέγης εγκαταστάθηκαν.

Μέχρι και σήμερα, και ενώ εγκαθίστανται Πάρκα, στα Φ/Β στέγης του Ειδικού Προγράμματος υπάρχει παύση!»

Οι τιμολογήσεις

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΦΩΣ στην από 26-3-2020 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την οποία υπογράφει ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Θωμάς (ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020), τα Φ/Β στέγης αμείβονται με 8,7 λεπτά/kWh και η μέγιστη ισχύς τους αντί για 10kw μειώνεται σε 6kw!!!

Σήμερα, και παρά τις διαμαρτυρίες του ΠΑΣΥΦΩΣ για τα τραγελαφικά που συμβαίνουν, σχεδιάζεται το νέο Ειδικό Πρόγραμμα κατά το οποίο η τιμολόγηση είναι στα 8,7 λεπτά/kwh και η μέγιστη ισχύς επανέρχεται στα 10 kw. Αυτό όμως δεν είναι ΝΕΟ είναι όπως το ΠΑΛΙΟ του 2019 με 8,5-9λεπτά/kWh και όπου ελάχιστα Φ/Β στέγης τοποθετήθηκαν.

Ας μην υπάρχει εμπαιγμός. Ο εξοπλισμός σήμερα ακριβαίνει, και δεν είναι κίνητρο για ένα νοικοκυριό να εκταμιεύσει 10.000ευρώ για την εγκατάσταση, να κάνει απόσβεση σε 9 έτη και στο τέλος της 25ετίας να έχει όφελος ίσως 10.000-15.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές, τους κινδύνους και την περίπτωση που η εκάστοτε κυβέρνηση θελήσει να αθετήσει την υπογραφή της, όπως έπραξε το 2014 στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πως φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 500kw, λόγω οικονομίας κλίμακας, αποσβένουν σε 6,5 έτη περίπου»

Συνάντηση με ΥΠΕΝ

Η ΠΑΣΥΦΩΣ τονίζει ότι «το Υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη του τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες των Φ/Β Στέγης τα όποια τα παρουσίασε ο ΠΑΣΥΦΩΣ στον Υπουργό κ. Σκρέκα με την υποστήριξη του καθηγητή κ. Γεώργιου Βόκα

Κύρια πρόταση του ΠΑΣΥΦΩΣ για τα Φ/Β στέγης του Ειδικού Προγράμματος, είναι ο διπλασιασμός της μέγιστης ισχύος σε 20kw, η τεχνολογία το επιτρέπει πλέον αυτό, όπως και να αποκατασταθούν οι αδικίες του παρελθόντος. Έτσι θα υπάρχει κίνητρο και ασφάλεια για τα νοικοκυριά ώστε να προχωρήσουν στην εγκατάσταση Φ/Β στέγης».

 

Του Αργύρη Δεμερτζή

1