Πιλοτικό έργο υδρογόνου σε offshore αιολικό αναπτύσσει η Vattenfall στη Σκωτία

12 01 2022 | 12:00

Ένα νέο πιλοτικό έργο υδρογόνου με την ονομασία Hydrogen Turbine 1 (HT1) αναπτύσσει η εταιρεία Vattenfall, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής υδρογόνου σε μια από τις ανεμογεννήτριες στο υπεράκτιο πάρκο του Αμπερντίν (European Offshore Wind Deployment Centre) στη Σκωτία.

Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αιτήσεις για την διερεύνηση οδεύσεων για τους αγωγούς σε συνεργασία με την κυβερνητική διεύθυνση Marine Scotland, καθώς επίσης υπέβαλε και μια αίτηση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνοδευόμενη από μια έκθεση.

 

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου, η Vattenfall υπέγραψε συμβόλαιο με την Fugro προκειμένου να διεξάγει μια γεωφυσική έρευνα, καθώς και την επακόλουθη επεξεργασία δεδομένων και υποβολής προτάσεων για πιθανές οδεύσεις του αγωγού υδρογόνου που θα συνδέσει το EOWDC με το λιμάνι του Αμπερντίν.

Το εν λόγω έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό μιας εκ των υφιστάμενων ανεμογεννητριών του πάρκου, εγκαθιστώντας σε αυτήν μια πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει τον σχετικό εξοπλισμό για την παραγωγή υδρογόνου. Η εν λόγω τουρμπίνα θα συνδεθεί με σύστημα αποθήκευσης που θα βρίσκεται στη στεριά μέσω ενός υποβρύχιου αγωγού που θα μεταφέρει το παραγόμενο υδρογόνο, όπως απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα. 

1

 

Δείτε περισσότερα εδώ

1