Ε.Ε: ξεκινούν συμπράξεις για έργα πράσινης τεχνολογίας 820 εκ. ευρώ

12 01 2022 | 11:32

Ενεργοποίηση επενδύσεων για πρωτοποριακά έργα πράσινης τεχνολογίας ύψους σχεδόν 1 δις στην Ευρώπη θα προχωρήσουν μέσω της σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το δίκτυο Breakthrough Energy Catalyst.  Στόχευση, κάθε ευρώ δημόσιων πόρων να μοχλεύσει τρία ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Διευρυμένες συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών υψηλής εξειδίκευσης προωθεί η Κομισιόν αρχής γενομένης με το δίκτυο Breakthrough Energy Catalyst με ιδρυτή τον Μπίλ Γκέιτς. Το δίκτυο Breakthrough Energy Catalyst δημοσίευσε αίτημα υποβολής προτάσεων για μεγάλης κλίμακας έργα προηγμένης πράσινης τεχνολογίας με έδρα την Ευρώπη. Το αίτημα θα ενεργοποιήσει επενδύσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων με μεγάλες προοπτικές στους τομείς του καθαρού υδρογόνου, των βιώσιμων καυσίμων αεροσκαφών, της απευθείας δέσμευσης από τον αέρα και της αποθήκευσης ενέργειας μακράς διαρκείας.

 Με αφετηρία την COP26

Η δημοσίευση αποτελεί το πρώτο ορόσημο της σύμπραξης μεταξύ της ΕΕ και της Breakthrough Energy Catalyst,σύμπραξη την οποία εγκαινίασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Breakthrough Energy Catalyst τον Νοέμβριο του 2021 στην COP26 στη Γλασκόβη και την οποία παρουσίασαν η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ιδρυτής της Breakthrough Energy κ. Μπιλ Γκέιτς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ.

Κινητοποίηση 1 δις

Η σύμπραξη θα κινητοποιήσει 1 δισ. δολάρια (περίπου 820 εκατ. ευρώ) στο διάστημα 2022-2026 για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της εμπορικής αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην υλοποίηση των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης ως το 2030 και της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη σύμπραξη της ΕΕ με τη Breakthrough Energy Catalyst προέρχεται από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το Ταμείο Καινοτομίας και τελεί υπό τη διαχείριση του InvestEU. Κάθε ευρώ δημόσιων πόρων αναμένεται να μοχλεύσει τρία ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά:  «Μέσω της σύμπραξης της ΕΕ με τη Breakthrough Energy Catalyst θέλουμε να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων μας. Χρειαζόμαστε τεχνολογική επανάσταση σε παγκόσμια κλίμακα, μεγάλες επενδύσεις, μεγαλύτερη ανάληψη οικονομικών κινδύνων και περισσότερες ρηξικέλευθες καινοτομίες, καθώς και πολιτικές που στηρίζουν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο.»

 

1