Η NASA κρατάει σκορ της παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας
Συγκροτήθηκε μία διεθνής ομάδα δεκάδων επιστημόνων, με στόχο την καταγραφή όλων των παραγόντων που συντελούν στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Earth Science Science Data», από το 1993 η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κατά μέσο όρο 3,1 χιλιοστά ετησίως, ενώ η άνοδος επιταχύνεται κατά 0,1 χιλιοστά ετησίως.
Η διεθνής συνεργασία κατέληξε στην σύνταξη ενός εγγράφου στο οποίο «κλειδώνει» ο προϋπολογισμό της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, δηλαδή παρουσιάζει συνδυαστικά όλες τις παραμέτρους επηρρεασμού και καταλήγει στην παρατηρούμενη άνοδο.
Το αποτέλεσμα προέκυψε μετά από τη δύσκολη διαδικασία συνυπολογισμού του ρυθμού τήξης του πάγου στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική, καθώς και σε ορεινούς παγετώνες, της ποσότητας της θερμότητας που προστίθεται στους ωκεανούς της Γης, προκαλώντας αύξηση του όγκου του θαλασσινού νερού, και άλλων πολλών παραγόντων.
Το νέο έγγραφο εξετάζει ένα ευρύ φάσμα παρατηρήσεων και άλλων δεδομένων που συγκεντρώνονταν για περισσότερα από 20 χρόνια. Πρόκειται για μια λεπτομερή και προσεκτική απάντηση στη "Μεγάλη Πρόκληση" του Παγκόσμιου Ερευνητικού Προγράμματος για το Κλίμα: αξιολόγηση "της στάθμης της θάλασσας και των παράκτιων επιπτώσεων".
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που δυσκολεύουν σημαντικά την επιστήμη της ανόδου της θάλασσας, οι οποίοι δεν μπορούν να μελετηθούν. Ο πρώτος είναι η αποθήκευση νερού στην ξηρά. Η μετατόπιση των βροχοπτώσεων καθώς και η ανθρώπινη παρέμβαση - η συγκέντρωση του νερού με τη χρήση φραγμάτων και δεξαμενών - μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη στάθμη της θάλασσας. Τα πρότυπα που διέπουν αυτό το κομμάτι χρήζουν περισσότερης επεξεργασίας.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τα μεγάλα βάθη των ωκεανών: για τις περιοχές με πολύ μεγάλα βάθη υπάρχουν λίγες μετρήσεις. Αυτή τη στιγμή, η θερμότητα που προσφέρουν τα βάθη των ωκεανών θεωρείται ότι παίζει "μόνο έναν μικρό ρόλο" στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε ο Felix Landerer, ερευνητής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια, που είναι συν-συγγραφέας της νέας μελέτης και μέλος της ομάδας μελέτης της στάθμης της θάλασσας.
Αυτός ο ρόλος όμως μπορεί να αυξάνεται. Μια μελέτη του 2016 του Landerer και άλλων αποκάλυψε ότι η θέρμανση κομματιών στο βάθος του Ειρηνικού ωκεανού μεταξύ του 2005 και του 2014, θα μπορούσε να συνδεθεί με τις αλλαγές που σχετίζονται με το φαινόμενο "La Niña".
18 Σεπτεμβρίου 2018
Του Pat Brennan
Πηγή: NASA