Η μελλοντική κυβέρνηση της Τσεχίας θέλει να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και να καταργήσει τον άνθρακα νωρίτερα. «Θα είναι μεγαλύτερη επιτυχία αν το καταφέρουμε αυτό (τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα) μέχρι το 2030, το αργότερο μέχρι το 2033», δήλωσε η υποψήφια υπουργός Περιβάλλοντος Anna Hubáčkova (KDU-ČSL, ΕΛΚ).
Η απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Andrej Babiš δεν έχει αποφασίσει την ακριβή ημερομηνία της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα. Ωστόσο, η επιτροπή άνθρακα που συστάθηκε για να αξιολογήσει τη διαδικασία μετασχηματισμού πρότεινε το 2038 ως καταληκτικό έτος για την επίτευξη της ολοκληρωτικής κατάργησης του άνθρακα.
Η μελλοντική κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό πολιτικό Petr Fiala κατοχύρωσε στη συμφωνία συνασπισμού της ότι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα θα πρέπει να επιτευχθεί νωρίτερα από το 2038. «Θα είναι πρόκληση για μένα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να επιτευχθεί ο στόχος νωρίτερα», δήλωσε η Hubáčková σε συνέντευξή της στο Radiožurnál.
Ο άνθρακας εξακολουθεί να κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα της Τσεχίας, αφού από αυτόν παράγεται το 46% της ηλεκτρικής της ενέργειας και καλύπτεται πάνω από το 25% της θέρμανσης των κατοικιών. Υπάρχουν τρεις περιοχές στην Τσεχία εξόρυξης άνθρακα των οποίων ο ενεργειακός μετασχηματισμός θα υποστηριχθεί από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ. Το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια, η οποία συμπληρώνεται με ανανεώσιμες πηγές. Τα προηγούμενα χρόνια, η Τσεχία υστερούσε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 14% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μελλοντική υπουργός Περιβάλλοντος Hubáčková έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τσεχίας Miloš Zeman για να παρουσιάσει τις ιδέες της. Αρνήθηκε όμως να υποστηρίξει την κατασκευή του υδάτινου διαδρόμου Δούναβη-Όντερ-Έλβα, ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο του Zeman που προκάλεσε επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.