Πορτογαλία: Γίνεται η τέταρτη χώρα της Ε.Ε. που σταματά να χρησιμοποιεί μονάδες άνθρακα

23 11 2021 | 09:06

Η ενέργεια από άνθρακα είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Πορτογαλία έγινε η τέταρτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σταμάτησε να καίει άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Βέλγιο σταμάτησε τον άνθρακα το 2016 και η Αυστρία και η Σουηδία ακολούθησαν το παράδειγμά του πέρυσι.

Το εργοστάσιο Pego που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) βορειοανατολικά της Λισαβόνας σταμάτησε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα το Σαββατοκύριακο.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές καλωσόρισαν την παραπάνω εξέλιξη αν και δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πιθανή μετατροπή του τελευταίου σταθμού παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα της χώρας σε μονάδα που καίει πέλλετ ξύλου θα ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η Πορτογαλία δεν διαθέτει δικά της κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου, τα οποία και τα εισάγει, ενώ έχει επενδύσει πολλά στην πράσινη ενέργεια τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ενέργεια από άνθρακα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«To οικονομικό κόστος του άνθρακα και η επιθυμία του κοινού για δράση για το κλίμα οδηγούν ολοένα και ταχύτερα την σταδιακή κατάργηση του σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η Κάθριν Γκάτμαν, διευθύντρια εκστρατείας για το Europe Beyond Coal, το οποίο στοχεύει να διασφαλίσει ότι ο άνθρακας θα καταργηθεί στην Ηπειρο έως το 2030.

«Η πρόκληση τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν θα κάνουν το λάθος να αντικαταστήσουν τον άνθρακα με ορυκτό αέριο ή μη βιώσιμη βιομάζα», πρόσθεσε η Γκάτμαν.

Ωστόσο, οι προτάσεις για τη συνέχιση της χρήσης του Pego, το οποίο έχει δημοπρατηθεί, περιλαμβάνουν τη βιομάζα.

Σύμφωνα με τον Ποροτγάλο υπουργό Περιβάλλοντος Ζοάο Πέδρο Μάτος Φερνάντες ανάμεσα στις εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζονται είναι ηλιακή ενέργεια και η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 17 Ιανουαρίου.

 

 

22 Νοεμβρίου 2021

huffpost.gr