Νέο Δελχί: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια λόγω τοξικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης

22 11 2021 | 11:38

Σκέψεις ακόμα και για lockdown σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.

Οι αρχές στο Νέο Δελχί της Ινδίας έκλεισαν επ' αόριστον όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εν μέσω μεγάλης ανόδου των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης απαγορευτεί έως τις 21 Νοεμβρίου, αλλά έχει γίνει εξαίρεση για έργα που σχετίζονται με τις μεταφορές και την άμυνα. Στο μεταξύ, μόνο πέντε από τους 11 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα στην πόλη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η τοξική ομίχλη έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην πόλη. Τα επίπεδα των PM2,5  μικροσωματιδίων που μπορούν να φράξουν τους πνεύμονες των ανθρώπων στο Δελχί είναι πολύ υψηλότερα από τις οδηγίες ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σε αρκετά σημεία της πόλης ο δείκτης μόλυνσης έφτασε το 400, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται επομένως σοβαρή καθώς μια «ικανοποιητική» ποιότητα αέρα  κινείται μεταξύ 50 και 100. 

Μερικά σχολεία είχαν ήδη κλείσει την περασμένη εβδομάδα λόγω της ρύπανσης και οι αρχές του Δελχί δήλωσε ότι σκέφτεται ακόμα και το lockdown προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα.

Ένας συνδυασμός παραγόντων όπως οι εκπομπές οχημάτων και βιομηχανικών ρύπων, η σκόνη και οι καιρικές συνθήκες καθιστούν το Νέο Δελχί την πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου. Ο αέρας γίνεται επίσης ιδιαίτερα τοξικός τους χειμερινούς μήνες καθώς αγρότες σε γειτονικές περιοχές καίνε καλλιέργειες. Η χαμηλή ταχύτητα του ανέμου παίζει επίσης ρόλο καθώς παγιδεύει τους ρύπους στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Φέτος, η ρύπανση έγινε τόσο τρομερή που προκάλεσε μια αυστηρή προειδοποίηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, το οποίο έδωσε εντολή στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις να λάβουν «επικείμενα και έκτακτα» μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με πληροφορίες από BBC

 

 

 

17 Νοεμβρίου 2021

LIFO