Καινοτόμες βιοδιασπώμενες κάψουλες καφέ δαποσυντίθενται σε 23 εβδομάδες
Τις «περιβαλλοντικές ενοχές» όσων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ χρησιμοποιώντας αυτόματες μηχανές με καψούλες espresso ή άλλων ειδών του δημοφιλούς ροφήματος, έρχεται να δώσει μία Σουηδική εταιρεία, η Sjöstrand Coffee Concept.
Ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η κατανάλωση καφέ κατ’ οίκον ή σε κάθε είδους κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποτελεί καθημερινή και συστηματική συνήθεια, η δημιουργία μίας βιοδιασπώμενης κάψουλας, η οποία μπαίνει εντός των γνωστών μας αυτόματων μηχανών, θα μπορούσε να «αναχαιτίσει» μερικώς το «κύμα» συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία πολλές φορές καταλήγουν στην θάλασσα.
Η Sjöstrand Coffee Concept κατασκεύασε την πρώτη στον κόσμο πλήρως βιοδιασπώμενη κάψουλα καφέ, η οποία διασπάται πλήρως σε έναν οικιακό κομποστοποιητή εντός 23 εβδομάδων. Η συγκεκριμένη καινοτομία δεν μεταβάλλει την όλη διαδικασία παρασκευής του καφέ, ούτε βέβαια το περιεχόμενο της κάψουλας.
Όμως δίνει λύση στη διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων τέτοιων μικρών συσκευασιών, οι οποίες προκύπτουν καθημερινά, εξαιτίας της κατανάλωσης καφέ.
Το υλικό κατασκευής της είναι από φυτικές ίνες και προς το παρόν η τιμή της είναι ελαφρά υψηλότερη, σε σχέση με την κλασική πλαστική κάψουλα.
Όπως επισημαίνει η Σουηδική επιχείρηση, η πρόταση της να προσφέρει μία απολύτως φιλική στο περιβάλλον συσκευασία συνάδει με την αειφόρο στρατηγική της, ενώ τονίζει πως παρόλο που στην αγορά κυριαρχούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις καφέ, εντούτοις υπάρχει ακόμη χώρος για εταιρείες, οι οποίες θέλουν να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις με μία πιο “πράσινη” προσέγγιση.
Εκτός από τις βιοδιασπώμενες καψούλες καφέ, “χώρο” στην αγορά αρχίζουν δειλά-δειλά να βρίσκουν και τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια, που αποτελούν το 11ο πιο συχνά συναντώμενο σκουπίδι στις ελληνικές θάλασσες.
Τα «αθώα» καλαμάκια χρησιμοποιούνται μόνο για λίγα λεπτά, αλλά χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστούν, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνονται ούτε αποσυντίθενται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Μάλιστα, έχει εκτιμηθεί ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα πλαστικών, εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.
28 Σεπτεμβρίου 2018
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Πηγή και περισσότερα: greenagenda