COP26: «Όχι» στις επιδοτήσεις άνθρακα
Αυστηρή γλώσσα Γκουτέρες στην COP26 για τις «κενές υποσχέσεις» στη σύνοδο.
ΓΛΑΣΚΩΒΗ. Ο προγραμματισμένος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στη Γλασκώβη εκπνέει σήμερα, ενώ τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συνόδου COP26 θεωρούνται πενιχρά και δεν αποκλείεται η «παρτίδα» να κριθεί στην παράταση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατακεραύνωσε χθες τις «κενές υποσχέσεις» που έχουν δοθεί στη σύνοδο, τη στιγμή που οι επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα, «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια».
Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, υπάρχει όντως έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προσθέτει τις διάφορες μορφές επιδότησης προς τα ορυκτά καύσιμα σε όλο τον πλανήτη και εκτιμά ότι το ύψος τους ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Από αυτά, οι επιδοτήσεις και οι διαφόρων ειδών φοροαπαλλαγές για την παραγωγή και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αποτελούν το 14%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης έρχεται με τη μορφή της έλλειψης προστίμων για τους θανάτους και τις επιπτώσεις στην υγεία που προξενεί η ρύπανση και της έλλειψης προστίμων για την αποσταθεροποίηση του κλίματος, που προξενείται από την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.
«Οι υποσχέσεις ακούγονται επίσης κενές όταν χώρες κατασκευάζουν ακόμη μονάδες καύσης άνθρακα», επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο Γκουτέρες δεσμεύθηκε ότι ο ΟΗΕ θα ιδρύσει σώμα που θα ερευνά τους ισχυρισμούς εταιρειών και κρατών ότι λαμβάνουν «πράσινα» μέτρα, ώστε να εκθέτει όσους απλώς προσπαθούν να «ξεπλύνουν» την εικόνα τους, ενώ στην πράξη συνεχίζουν να ρυπαίνουν.
Η εγκατάλειψη των εξορύξεων υδρογονανθράκων ήταν το αντικείμενο της νέας συμμαχίας «Πέρα από το Πετρέλαιο και το Αέριο» (BOGA) που παρουσιάστηκε χθες, με πρώτα μέλη τη Δανία και την Κόστα Ρίκα, καθώς και τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Γροιλανδία, το Κεμπέκ και την Ουαλλία. Η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας, η Πορτογαλία και η Νέα Ζηλανδία θα είναι συνδεδεμένα μέλη, ενώ η Ιταλία ανήκει στους «φίλους της BOGA». Στον αντίποδα, στη σύνοδο απευθύνθηκε χθες μια χώρα που δεν έχει καν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, παρότι είναι η έβδομη μεγαλύτερη παραγωγός ρύπων στον κόσμο. Πρόκειται για το Ιράν, ο εκπρόσωπος του οποίου υποστήριξε ότι η χώρα δεν μπορεί να λάβει μέρος στην παγκόσμια μάχη, γιατί τελεί υπό καθεστώς ασφυκτικών οικονομικών κυρώσεων. Ο επικεφαλής της ιρανικής αποστολής Αλί Σαλατζεργκέχ υποστήριξε ότι προκειμένου να μειώσει το Ιράν τις εκπομπές ρύπων κατά μόλις 4% έως το 2030 χρειάζεται επενδύσεις 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσά που δεν διαθέτει.
Πόλεις και μεταφορές
Στις τελευταίες θεματικές της συνόδου περιλαμβάνονταν οι πόλεις και οι μεταφορές, με τους ακτιβιστές να διαμαρτύρονται ότι κυριάρχησε το θέμα της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων αντί για τα ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας. Τέλος, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έδωσαν χθες λεπτομέρειες για το πώς επιτεύχθηκε η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας σχετικά με την κοινή δράση για το κλίμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οικοδομήθηκε πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο αποστολών, Τζον Κέρι και Σιε Ζενχουά, οι οποίοι ήδη γνωρίζονταν από εικοσαετίας και επέστρεψαν αμφότεροι από τη συνταξιοδότηση για να ηγηθούν των αποστολών τους. Οι επαφές άρχισαν πολύ πριν από τη Γλασκώβη, ενώ στη διάρκεια της συνόδου οι μεταξύ τους συναντήσεις ήταν καθημερινές.
12 Νοεμβρίου 2021
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ