Καθώς η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο, οι τουρίστες τρέχουν να τον αποχαιρετήσουν

03 10 2018 | 07:13

Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, λέει ο John Rumney καθώς βγαίνει από το νερό.

Είχαμε μόλις γνωρίσει τον ύφαλο, μια κοράλλιογενής ζώνη μήκους 1400 μιλίων που καλύπτει μια περιοχή μεγέθους ανάλογου με την Ιαπωνία. Αποτελεί σπίτι 1500 διαφορετικών ειδών ψαριών, αλλά και απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών, καθώς και 30 τουλάχιστον θηλαστικών.

Ο ύφαλος που κάποτε ήταν πλημμυρισμένος από χρώμα, τιρκουάζ και ιριδίζον, έχει χτυπηθεί από πολλά αλλεπάλληλα επεισόδεια λεύκανσης.

Η λεύκανση αυτή που προκλήθηκε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στους ωκεανούς –κυρίως λόγω των αερίων του θερμοκηπίου- είναι υπεύθυνη για τη νέκρωση σχεδόν του ενός τρίτου του υφάλου.

Ενώ πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες επιλέγουν να μη μιλούν για αυτό για να μην πληγεί ο τουρισμός της περιοχής, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως οι τουρίστες έρχονται ακριβώς για να αντικρίσουν αυτή την κατάσταση. «Ερχόμαστε για να δούμε τον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο πριν πεθάνει» δηλώνουν.

Ο ύφαλος δεν είναι όπως θα έπρεπε δηλώνουν πολλοί. «Δεν κυριαρχούν τα χρώματα που υπήρχαν στο παρελθόν. Είμαστε απογοητευμένοι γιατί δεν μοιάζει όπως όταν τον είχαμε ξαναδεί πριν 30 χρόνια», σχολιάζει μία τουρίστρια από την Γερμανία η οποία τον ξαναεπισκέφθηκε πρόσφατα με την κόρη της.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο ύφαλος μπορεί να φτάσει σε σημείο ολικής λεύκανσης μέχρι το 2030, αν τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίσουν να εκπέμπονται με τον ίδιο ρυθμό.

Μπροστά σε αυτές τις προβλέψεις, πλήθος τουριστών συνεχίζουν να συρρέουν στην περιοχή, φέρνοντας σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε έσοδα και υποστηρίζοντας περίπου 64.000 θέσεις εργασίας. Οι αριθμοί τουριστών στο θαλάσσιο πάρκο που περιλαμβάνει ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος, τόσο το 2016 όσο και το 2017 αποκαλύπτουν ρεκόρ επισκεπτών, σύμφωνα με την Αρχή Θαλάσσιων Πάρκων του Great Barrier Reef.

Τον Ιούλιο του 2018, ένας συνασπισμός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες που δραστηριοποιούνται στον Μεγάλο Ύφαλο εξέδωσε μια πρωτοφανή δήλωση με την οποία καλούσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να προστατεύσει τον ύφαλο εξ ονόματος "όλης της ανθρωπότητας και των μελλοντικών γενεών". Η ανοικτή επιστολή, καταδείκνυε την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, σαν τη "μοναδική μεγάλη απειλή" για τον ύφαλο.

«Δεν είναι πολύ αργά για να σώσουμε τον ύφαλο μας, αλλά ο χρόνος είναι κρίσιμος», αναφέρει η δήλωση. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τιμήσει τη συμφωνία του Παρισιού και να προστατεύσει τον ύφαλο».

Ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα προστασίας του υφάλου, ο Richard Leck, επικεφαλής του τομέα ωκεανών του WWF Αυστραλίας, δηλώνει προβληματισμένος που το σχέδιο προστασίας δεν αναγνωρίζει ότι η Αυστραλία πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα όσον αφορά στο ζήτημα των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, αν θέλει να δώσει μια πιθανότητα διάσωσης στο εναπομείναν κομμάτι του υφάλου.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η δαπάνη περίπου 365 εκατομμύρια δολάρια για προσπάθειες διατήρησης , αγνοώντας την κλιματική αλλαγή και εστιάζοντας την προσοχή της στην ποιότητα των υδάτων και τους αστερίες, που αποτελούν δευτερεύουσες απειλές για τα κοράλλια.

 

3 Σεπτεμβρίου 2018

Του Nick Visser

Πηγή και περισσότερα: Huffington Post