COP26: Τέλος στην αποψίλωση, μείωση εκπομπών μεθανίου - Μεγάλες δεσμεύσεις, μικρό καλάθι
Θετικά μηνύματα από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του κόσμου στη Διάσκεψη της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή.
Τρεις είναι οι θετικές ειδήσεις που βγαίνουν από την δεύτερη και τελευταία μέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών του κόσμου στην Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή, τη γνωστή ως COP26. Με τον σημαντικό αστερίσκο, βέβαια, ότι αυτές θα εφαρμοστούν και δεν θα μείνουν στα λόγια.
Πρώτα από όλα, πάνω από 100 ηγέτες κρατών υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται ότι θα σταματήσουν την αποψίλωση των δασών ως το 2030. Μεταξύ αυτών ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Μπάιντεν, ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Οι αναλυτές θεωρούν την εξέλιξη αυτή ως την πρώτη μεγάλη επιτυχία της Διάσκεψης καθώς, όπως επισημαίνουν, δρομολογείται πλέον η αντιμετώπιση ενός εκ των σοβαρότερων προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι η αποψίλωση των δασών συμβάλλει από 10% μέχρι 25% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Δεύτερον, πάνω από 100 κράτη υπέγραψαν τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες το μεθάνιο θεωρείται πιο επικίνδυνο για το περιβάλλον από ότι το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτήν όμως τη δέσμευση δεν έχουν υπογράψει, τουλάχιστον προς το παρόν, τρεις βαριά βιομηχανοποιημένες χώρες: η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία.
Μάλιστα ήδη έχουν εξασφαλιστεί 16 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε από τη μια πλευρά να αποκατασταθούν δάση που έχουν καταστραφεί, και από την άλλη να ενισχυθούν τοπικές οικονομίες που ζουν από αυτά.
Τρίτον, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδόν συμφωνηθεί και η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, χρήματα που θα επενδυθούν σε προγράμματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη των χωρών αυτών. Πρόκειται για έναν από τους τρεις βασικούς στόχους της παρούσας Διάσκεψης που ούτως ή άλλως η εφαρμογή του εκκρεμούσε από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί την Τρίτη να ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής στη Γλασκώβη, από την Τετάρτη (3/11) όμως τα τεχνικά κλιμάκια και οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα συνεχίσουν να εργάζονται για 10 επιπλέον μέρες με σκοπό να συμφωνηθούν επιπλέον άμεσα και δραστικά μέτρα με την ελπίδα ότι θα μπορέσει η ανθρωπότητα να ελέγξει την κλιματική κρίση πριν είναι πολύ αργά για όλους.
Οπως είπε, εξάλλου, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η ανθρωπότητα βρίσκεται «ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα». Ενώ όπως εμφαντικά τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, η αποτυχία αυτής της διάσκεψης «δεν είναι επιλογή αλλά θανατική ποινή».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
2 Νοεμβρίου 2021
HUFFPOST GREECE