Νέο μπλόκο στους επενδυτές… ευκαιρίας στις ΑΠΕ – Το ΥΠΕΝ θα φέρει νωρίτερα την υποβολή εγγυητικής για σύνδεση στο δίκτυο

22 10 2021 | 13:58

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει περαιτέρω «φιλτράρισμα» των υποψήφιων έργων ΑΠΕ κατά την αδειοδοτική διαδικασία, επισπεύδοντας την υποβολή της εγγυητικής επιστολής για τη σύνδεση στο δίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες στο 4ο Athens Investment Forum η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, το σχέδιο είναι η εγγυητική να υποβάλλεται μαζί με αίτηση στους Διαχειριστές για την αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, και όχι με την αποδοχή των όρων σύνδεσης, όπως συμβαίνει τώρα.

Όπως επισήμανε η κ. Σδούκου, η εν λόγω παρέμβαση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το αν τελικά θα εφαρμοσθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από τις απόψεις που θα εκφράσει η αγορά, με τα σχόλια που θα καταθέσει στη διαβούλευση. 

Σύμφωνα πάντως με στελέχη των μεγαλύτερων φορέων του κλάδου, οι οποίοι κατέθεσαν στο energypress την άποψή τους για το προωθούμενο μέτρο, η αγορά αντιμετωπίζει θετικά την πρωτοβουλία του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. 

Προερχόμενοι από φορείς που εκπροσωπούν σοβαρούς επενδυτές του χώρου, οι εν λόγω παράγοντες βλέπουν την επίσπευση υποβολής της εγγυητικής επιστολής ως μία επιπλέον κίνηση που θα αυστηροποιήσει το αδειοδοτικό πλαίσιο, προς όφελος εκείνων των υποψήφιων έργων για τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν όντως την πρόθεση να τα υλοποιήσουν. 

Όπως σημειώνουν, η εξαρχής υποβολή της εγγυητικής θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στον «βομβαρδισμό» των Διαχειριστών με αιτήματα σύνδεσης για έργα τα οποία δεν υπάρχει πραγματικά πρόθεση να αναπτυχθούν. Επομένως, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα γλιτώσουν από έναν απίστευτο και περιττό φόρτο εργασίας, εξετάζοντας αιτήσεις για τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε έργα που θα «ναυαγήσουν» από αυτό το στάδιο αδειοδότησης. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, με δεδομένο ότι η «υπερθέρμανση» του κλάδου έχει προκαλέσει «υπερθέρμανση» σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, η θέσπιση της εγγυητικής επιστολής με τη Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ δεν διασφαλίζει τον εξορθολογισμό και του αριθμού των αιτημάτων που φτάνουν σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Ένας αριθμός που έχει πλέον εκτιναχθεί, στερώντας από τους Διαχειριστές πόρους και χρόνο, που σπαταλώνται ουσιαστικά άσκοπα. 

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η επίσπευση της εγγυητικής στη φάση της προσφοράς σύνδεσης θα «αγγίξει» και τα έργα με ισχύ μικρότερη του 1 Μεγαβάτ, τα οποία δεν «περνούν» από τη λήψη Βεβαίωσης Παραγωγού και, κατά συνέπεια, είναι εκτός εμβέλειας της εγγυητικής των 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ που έχει θεσπισθεί για αυτή την πρώτη φάση της αδειοδοτικής ωρίμανσης.

 

 

 

22 Oκτωβρίου 2021

energypress