21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

21 09 2018 | 08:14

Ίσως θα έπρεπε να λέγεται Παγκόσμια Ημέρα Ντροπής και να αναφέρεται σε όλους αυτούς που είχαν, έχουν και θα έχουν ηγετικό ρόλο στην ανθρωπότητα, με ελάχιστες, δακτυλοδεικτούμενες εξαιρέσεις.

Μια ανθρωπότητα που δεν πρέπει να έχει στην ιστορία της να δείξει ούτε μια μέρα χωρίς εχθροπραξίες.

Μια ανθρωπότητα που διεξάγει καθημερινό πόλεμο όχι μόνο εναντίον των μελών της αλλά και εναντίον όλων των άλλων ειδών και της ίδιας της φύσης.

Εναντίον του πλανήτη.

Εναντίον του σπιτιού της.

Και αυτός ίσως να είναι ο τελευταίος μεγάλος πόλεμος, αφού ο πλανήτης αλλάζει και θα εκδικηθεί τον εισβολέα, τον άνθρωπο.

21 Σεπτεμβρίου 2018


ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης τιμάται σε όλο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι είναι μια μέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση των ιδανικών της ειρήνης, τόσο εντός κάθε έθνους όσο και μεταξύ όλων των εθνών και των λαών.

Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών ενέκριναν τους 17 στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη το 2015, επειδή κατανόησαν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να οικοδομηθεί ένας ειρηνικός κόσμος, αν δεν γίνουν πρώτα βήματα για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για όλους τους ανθρώπους παντού και για να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων τους.

Οι βιώσιμοι στόχοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή, η ισότητα των φύλων, το νερό, η υγιεινή, η ενέργεια, το περιβάλλον και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο στόχος υπ’ αριθμό 16 είναι «Peace, Justice and Strong Institutions (Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυρά Ιδρύματα)» και απαιτεί την προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών για βιώσιμη ανάπτυξη, παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους και την οικοδόμηση αποτελεσματικών, υπεύθυνων και αποκλειστικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα.

Μια ειρηνική κοινωνία είναι αυτή όπου υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα για όλους. Η ειρήνη θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και ένα βιώσιμο περιβάλλον θα συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης.

2018 Θέμα: "Το Δικαίωμα στην Ειρήνη - Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα 70"

Φέτος τιμάται η 70ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Universal Declaration of Human Rights

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί έγγραφο ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διακήρυξη εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, στις 10 Δεκεμβρίου 1948, ως κοινό πρότυπο επίτευξης για όλους τους λαούς και για όλα τα έθνη, που εκπονήθηκε από αντιπροσώπους με διαφορετικό νομικό και πολιτιστικό υπόβαθρο από όλες τις περιοχές του κόσμου.

Η Παγκόσμια Διακήρυξη - το πιο μεταφρασμένο έγγραφο στον κόσμο, διαθέσιμο σε περισσότερες από 500 γλώσσες – ισχύει σήμερα το ίδιο όσο και την ημέρα της υιοθέτησής του.
 

Μήνυμα του António Guterres (UN Secretary-General) για την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης 2018

 

21 Σεπτεμβρίου 2018

 

Πηγή Ηνωμένα ‘Έθνη