Ανταπόκριση Γ. Τσιπουρίδη από το COP23: Στο Κατοβίτσε η μητέρα όλων των μαχών

30 03 2018 | 16:03

Τέλειωσε και το COP23

               Τελείωσαν χθες οι εργασίες του COP23 στη Βόννη υπό την Προεδρία των νησιών Φίτζι, με σημαντική πρόοδο σε τεχνικά θέματα που αφορούν κυρίως το λεγόμενο Paris Agreement Rule Book, δηλαδή τους κανόνες υλοποίησης των δράσεων που προβλέπονται και απαιτούνται για την επίτευξη συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας αρκετά κάτω των 2ο Κελσίου και κατά προτίμηση κάτω από 1,5ο Κελσιου που αποφασίστηκε στο Παρίσι το 2015. Μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, το βιβλίο κανόνων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να υπάρξει μια βασική αναθεώρηση των δεσμεύσεων των κρατών για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα πραγματοποιηθούν το 2015.

               Επίσης έγινε πολύ σοβαρή συζήτηση για την γεφύρωση του χάσματος του 1 τρις δολαρίων ετησίως στην χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων για την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού. Και εκφράστηκαν και πολλές καλές σοβαρές προθέσεις και νέες πρωτοβουλίες, που προφανώς υπηρέτησαν αυτό που εξ αρχής στόχευε η Διάσκεψη με το σύνθημα “Further, Faster Together” με ενίσχυση της φιλοδοξίας για ακόμη περισσότερα, αμεσότερα, μαζί.

Αλλά προφανώς εδώ ισχύει ακέραιο το εν τη παλάμη…. αλλιώς δεν θα πετύχουμε τους στόχους.

cop23

Πάντως τελικά μπορεί το τελικό αίσθημα που παίρνει κανείς φεύγοντας να μην είναι ότι είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά σίγουρα ότι μπορούμε να είμαστε λιγότερο απαισιόδοξοι από ότι πριν τη Σύνοδο, μια και κάτι αχνοφαινεται στον ορίζοντα.  

cop23

Η σοβαρή και άψογη στην οργάνωση Βόννη, με την πολύχρωμη και ολοζώντανη προεδρία Φίτζι, μέσα από ένα ανθρωπινό ανοιχτό σε όλους πλαίσιο διαλόγου, πρόσφερε σε όλους μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι συμβαίνει τώρα, για το κατεπείγον του ζητήματος άμεσης δράσης και για το τι μπορεί να επιτευχθεί, εάν οι πολιτικοί αξιοποιήσουν την επιστήμη, που παρουσιάζει έναν κόσμο που μπορεί να προχωρήσει προς την καθαρή τεχνολογία πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα περίμενε κάποιος πριν λίγο. Οι κυβερνήσεις μπορούν τώρα να δουν ότι ένα μέλλον καθαρής ενέργειας δεν είναι απλά εφικτό αλλά και οικονομικό.

 

Η μητέρα όλων των μαχών: Η μάχη του άνθρακα          

               Και τώρα όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ευτυχώς αρκετές είναι έτοιμες να το πράξουν. Σε μια ακόμη εντυπωσιακή αποδοκιμασία αυτών που πήγαν στη Βοννη για να προωθήσουν τα ορυκτά καύσιμα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και το Μεξικό, στενοί σύμμαχοι και γείτονες των ΗΠΑ, δημιούργησαν μια νέα παγκόσμια συμμαχία απεξάρτησης από τον άνθρακα.

               Περίπου 20 χώρες έχουν υπογράψει για να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας. Η συμμαχία ελπίζει να έχει 50 μέλη μέχρι την επόμενη συνάντηση στην Πολωνία. Και θα χρειαστούν!!!

2a

Γιατί έχουν μείνει σοβαρά θέματα ανοιχτά σε σχέση με την απαιτούμενη μείωση του άνθρακα, παρά την παραδοχή από όλους (πλην του Ντόναλντ, επίσημα τουλάχιστον) ότι η από-ανθρακοποίηση της οικονομίας είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της χειρότερης καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

               Και αυτό το πολύ σοβαρό θέμα θα λυθεί στην αρένα της Πολωνίας, στην πολωνική πρωτεύουσα του άνθρακα Κατοβίτσε!!!! Δηλαδή Η μητέρα όλων των μαχών: Η μάχη του άνθρακα θα γίνει εκτός έδρας σε περιβάλλον φιλικό για άνθρακα στη μεγαλύτερη αναμέτρηση για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων. Και με δεδομένο ότι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια σταθερότητας ανέβηκαν οι εκπομπές άνθρακα

               Η Σύνοδος Κορυφής του 2018 στο Κατοβίτσε θεωρείται κρίσιμη καμπή για να καταστεί η συμφωνία του Παρισιού αποτελεσματική όταν τεθεί σε ισχύ το 2020. Πολλοί ανησυχούν για την συγκυρία που έφερε τη διάσκεψη της Πολωνίας τώρα.

Η Βόννη και ο Τραμπ

3a

Αυτή η διάσκεψη σημαδεύτηκε και από τον Τραμπ και την ηχηρή απουσία των ΗΠΑ.

Το 2015 στο Παρίσι η ηγετική παρουσία του Ομπάμα οδήγησε στην ιστορική συμφωνία και τις ΗΠΑ στην ηγεσία του πλανήτη στη μάχη αντιμετώπισης της κλιµατικής αλλαγής.

Το 2016 στο Μαρόκο οι σύνεδροι σοκαρισμένοι (και πιο πολλοί οι Αμερικανοί σύνεδροι) παρακολουθούσαν άναυδοι τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών με τρόμο γι αυτό που έβλεπαν να έρχεται.

Το 2017 στη Βόννη ήρθε αυτό που έτρεμαν και τρέμαμε όλοι και η αποκαθήλωση των ΗΠΑ από την κλιματική ηγεσία.

Στη Βόννη οι αμερικανικές εταιρείες άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας σε επίσημη εκδήλωση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέρος της κλιματικής λύσης. Φυσικά η συνάντησή τους διακόπηκε από δεκάδες διαδηλωτές που απηχώντας τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων, τους είπαν τραγουδιστά τι πίστευαν για τα ορυκτά καύσιμα.

Αλλά οι ΗΠΑ φάνηκε να ήρθαν με κάτι που προσομοίαζε σε διχασμένη προσωπικότητα. Ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αλλαγή του κλίματος, George David Banks, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος ήταν ακόμα ανοικτός να παραμείνει στη συμφωνία του Παρισιού.

"Ο Πρόεδρος έχει πει πολλές φορές ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει εκ νέου τη συμφωνία ώστε να βρει ή να προσδιορίσει όρους που είναι κατάλληλοι και δίκαιοι για  στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Οι κύκλοι της Διάσκεψης δήλωσαν απλά πως η συμφωνία δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση και αγκάλιασαν τις Πολιτείες, πόλεις, πολίτες, επιχειρηματίες, πανεπιστήμια και φορείς των ΗΠΑ που διατράνωσαν στη Βόννη πως ο λαός των ΗΠΑ είναι ακόμη εκεί και στηρίζει τη συμφωνία του Παρισιού.

4a

Πιστεύω πως όλοι πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, γιατί αλλιώς τι;

We are all in, λοιπόν

 

17 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης