Περιστέρης: Διαβατήριο οι ΑΠΕ για την ενεργειακή κρίση – Η χώρα να πάψει να είναι ενεργειακά υποτελής

14 10 2021 | 09:06

Παρέμβαση του επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνέδριο για το ενεργειακό κόστος και τις ΑΠΕ - Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να μην γίνει «αφαίμαξη» του ΕΛΑΠΕ - O ρόλος της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας και οι συστάσεις προς τους πολιτικούς να μην υποκύπτουν για λόγους ψηφοθηρίας στις αντιδράσεις κατά των ΑΠΕ

Σε γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αποδίδει την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ κ. Γιώργος Περιστέρης, χαρακτηρίζοντας παραπληροφόρηση τα όσα λέγονται για τον ρόλο των ΑΠΕ και τις επιπτώσεις από την ενεργειακή μετάβαση.

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αποθήκευση μειώνουν την ενεργειακή υποτέλεια της Ελλάδας» τόνισε ο κ.  Περιστέρης μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που διοργανώνει το energypress και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Μολδαβίας που ενημερώθηκε πρόσφατα πως από σήμερα θα λαμβάνει τις μισές ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Η χώρα πρέπει να πάψει να είναι ενεργειακά υποτελής. Δείτε τι έγινε σήμερα στην Μολδαβία που ενημερώθηκε ότι μειώνονται κατά 50% οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα λαμβάνει. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τη χώρα μας. Δεν είναι απλά οικονομικό, είναι εθνικό», σημείωσε. «Οι ίδιοι που επιχειρούν να ενοχοποιήσουν την πράσινη μετάβαση, σπεύδουν κι αγοράζουν για τις βιομηχανίες τους πράσινη ενέργεια γιατί είναι η φθηνότερη. Δεν είναι σχήμα οξύμωρο αυτό;», αναρωτήθηκε. Πρόσθεσε, δε, πως «μιλούν ορισμένοι για τις επιδοτήσεις που δόθηκαν στο παρελθόν στις ΑΠΕ. Οι επιδοτήσεις αυτές οδήγησαν, όμως, τις ΑΠΕ στο να γίνουν η φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή. Γιατί όμως δεν μιλάμε για τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, οι οποίες με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ προσεγγίζουν ετησίως τα 6 τρισ. δολάρια;».

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, ο κ. Περιστέρης είπε ότι το 66,5% της ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τόνισε πως όταν τα 2/3 της ενέργειας είναι εισαγόμενα ο όρος ενεργειακή εξάρτηση είναι μάλλον ήπιος και πιο ειλικρινές θα ήταν να μιλάμε για ενεργειακή – και τελικά εθνική – υποτέλεια.

Την χαρακτήρισε μάλιστα διπλή υποτέλεια: και στα ξένα συμφέροντα και στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφού το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες. Ο λιγνίτης είναι βέβαια δικός μας, είπε, αλλά δυστυχώς ως κακής ποιότητας είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος. «Δικές μας είναι όμως και η αιολική, η ηλιακή ενέργεια και η υδροηλεκτρική επισήμανε. καθαρές, φθηνές και αστείρευτες». Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υπενθύμισε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, το 27% των εισαγωγών προϊόντων της χώρας είναι ενεργειακά προϊόντα και φορτώνουν το ισοζύγιο πληρωμών κάθε χρόνο με ένα μεγάλο έλλειμα, 4,4 δισ. ευρώ το 2019.

Όπως τόνισε η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε δεν είναι πρωτόγνωρη. Παγκόσμιες ενεργειακές κρίσεις έχουμε ζήσει τις δεκαετίες του ’80 και ’90 και πιο ισχυρές από την κρίση του ’70 και για αυτές δεν έφταιγε η πράσινη μετάβαση. 

«Εμάς μας έχει προικίσει ο θεός με πολύ αέρα και ήλιο και έχουμε τη δυνατότητα για μεγάλη αποθήκευση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.  Το διαβατήριο είναι να ενισχύσουμε  τη διείσδυση με σοβαρή πολιτική βούληση και μεγάλη αποθήκευση ενέργειας που είναι απαραίτητο καύσιμο».

Εθνικό αγαθό οι φυσικοί μας πόροι

Ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι το εθνικό μας  αγαθό που είναι οι φυσικοί μας πόροι δεν πρέπει να το μετατρέψουμε σε εφιάλτη και να προκαλέσουμε μια  κλιματική καταστροφή.

Παράλληλα σημείωσε με νόημα πως «έχουμε ένα ελάττωμα, 15 χρόνια τώρα λεμε τα ίδια πραγματα και δεν αλλάζουμε άποψη ευκαιριακά ανάλογα με τα συμφέροντα μας κάθε στιγμή» και επανέλαβε ότι η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ είναι εκείνη που θα φέρει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και θα συμβάλλει στην μείωση των τιμών. Τόνισε, δε, ότι η αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε  να είχε μειώσει δραματικά το κόστος.

Έδωσε μάλιστα, ένα απλό παράδειγμα: Αν τώρα ήταν σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, θα υπήρχε ένα σημαντικό όπλο έναντι των μεγάλων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. Πριν από έναν μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου των αρχών Σεπτεμβρίου, θα εξασφαλιζόταν έτσι ετήσια εξοικονόμηση, για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ με τις σημερινές τιμές η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Ο κ. Περιστέρης έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για την διαχείριση του ΕΛΑΠΕ (ειδικός λογαριασμός πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ). Όπως δήλωσε δεν πρέπει να γίνει αφαίμαξη του ειδικού λογαριασμού για δημοσιονομικούς σκοπούς καθώς αυτό θα επηρέαζε την διείσδυση της πράσινης ενέργειας.

Aναφερόμενος σε διεθνείς αναλύσεις  υπογράμμισε ότι η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης παρέχει δυνατότητες που δεν μπορούν να προσφέρουν οι μπαταρίες.

Η αντλησιοταμίευση προσφέρει αρκετά οφέλη στην εγχώρια οικονομία γιατί έχει μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο με οφέλη για την Ελλάδα ενώ η μπαταρία έρχεται από την Ασία και τοποθετείται. Όπως είπε υπάρχουν ήδη δύο αντλητικοί σταθμοί (Σώματα και Συκιά) από την ΔΕΗ που όταν εγκριθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση θα μπουν σε λειτουργία με εκατοντάδες εκατομμύρια όφελος στον καταναλωτή, μαζί με τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας που προωθεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Παράλληλα σημείωσε πως η κλιματική κρίση έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την Ελλάδα. «Το 2021 είναι μέχρι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη γη και ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε», είπε ο κ. Περιστέρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη απειλή ως παραθαλάσσια μεσογειακή χώρα, αφού η κλιματική κρίση την οδηγεί σε ταχύτατη ερημοποίηση. «Η μόνη πειστική απάντηση στη ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, στις πλημμύρες και τους χιονιάδες, τους καύσωνες και τις πυρκαγιές είναι η απανθρακοποίηση, είπε, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ΑΠΕ και Αποθήκευση».

«Κυνήγι μαγισσών με τις ανεμογεννήτριες»

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τις ΑΠΕ ο κ. Περιστέρης παρακίνησε τις  πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση σε όσους υποκινούν την πολεμική εναντίον των ΑΠΕ και κυρίως κατά των αιολικών πάρκων και να μην υποκύπτουν για λόγους ψηφοθηρίας. Ωστόσο δεν έκρυψε ότι υπάρχουν και σοβαρές φωνές που έχουν απόψεις κατά των ανεμογεννητριών, ειδικά για περιπτώσεις μεγάλων εγκαταστάσεων και ανεμογεννητριών στα νησιά.

Όπως είπε τα αιολικά πάρκα πρέπει να μπουν εκεί που γίνεται η μικρότερη ζημιά. «Δεν μπορούμε να λέμε πως στηρίζουμε την αιολική ενέργεια αλλά να μην την βλέπουμε. Κάποιος θα την βλέπει». Και συνέχισε λέγοντας ότι:

  • Πρώτον, η Πολιτεία επιλέγει το πλαίσιο ανάπτυξης των ΑΠΕ και ως τέτοιο το έχει επιλέξει και για τις ανεμογεννήτριες, στη βάση του οφέλους τους για την Εθνική οικονομία, το περιβάλλον και την απασχόληση, αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας.
  • Δεύτερον, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ενεργειακή υποτέλεια της χώρας δεν μας δίνουν την πολυτέλεια της επιλογής. Οι ανεμογεννήτριες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής ΑΠΕ σε μια χώρα με αστείρευτο αιολικό δυναμικό και πρέπει, με τις αναγκαίες εξαιρέσεις, να τοποθετούνται εκεί που φυσάει. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα ορυχεία λιγνίτη έγιναν εκεί που υπήρχαν κοιτάσματα και οι λιγνιτικές μονάδες εκεί που υπήρχαν ορυχεία.
  • Τρίτον τα αιολικά πάρκα, χερσαία και θαλάσσια, αποτελούν επενδύσεις με υψηλό ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας και υψηλό πολλαπλασιαστή, δηλαδή δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν την ανεργία.
  • Τέταρτον, λόγω κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης των ανεμογεννητριών, υπάρχει υψηλή αξιοπιστία στο κόστος και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και ελάχιστες καθυστερήσεις στον ταχύτατο ρυθμό εφαρμογής των επενδυτικών σχεδίων που απαιτείται για να επιτευχθούν εθνικοί στόχοι και δεσμεύσεις.

 

 

13 Οκτωβρίου 2021

newmoney