ΔΕΗΑΝ: 15 κατασκευαστικές στη μάχη για νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη

06 10 2021 | 08:58

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν 15 κατασκευαστικές για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ)  στην Κοζάνη που προκηρύχθηκε στις αρχές Αυγούστου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής ισχύος 64,9 MW, το οποίο κοστολογείται στα 39,8 εκατομμύρια ευρώ και θα κατασκευαστεί στην Εορδαία.

Η αρχική προθεσμία για την υποβολή και την αποσφράγιση των προσφορών εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής ήταν η 30η Σεπτεμβρίου, αλλά το αυξημένο ενδιαφέρον και η συμμετοχή από το εξωτερικό οδήγησε στην απόφαση για την παράταση της περιόδου υποβολής έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της ΔΕΗΑΝ και για την κατασκευή του θα χρειαστούν 40 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Εάν υπογραφεί στα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022, τότε, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προσφυγές στην ΑΕΠΠ εκ μέρους των ενδιαφερομένων, είναι πιθανό το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2025.

Το mega φωτοβολταϊκό της ΔΕΗΑΝ στην Κοζάνη

Να υπενθυμίσουμε πως στην Κοζάνη έχει ήδη δημοπρατηθεί από τη ΔΕΗΑΝ και βρίσκεται υπό κατασκευή το mega φωτοβολταϊκό πάρκο των 215 MW το οποίο έχει αναλάβει η Mytilineos , ενώ η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει στην ίδια περιοχή ένα φωτοβολταϊκό 15 MW.

Η Mytilineos έχει ξεκινήσει την κατασκευή του μεγαλύτερο φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW, ενώ έχει αναλάβει και ένα μικρότερο ισχύος 15 MW στην ίδια περιοχή.

Το κόστος του έργου που ανέλαβε η Mytilineos ανήλθε στα 83,7 εκατομμύρια ευρώ με την εταιρία να δίνει έκπτωση 30% (αρχικός προϋπολογισμός 110 εκατομμύρια ευρώ).

Η διάρκεια κατασκευής των πάρκων ανέρχεται στους 16 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, ενώ το έργο θα διαρκέσει 42 μήνες.

(του Γεράσιμου Σεραφειμίδη, mononews.gr)

 

 

 

6 Οκτωβρίου 2021