Εικόνες από τις πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη
Το Norilsk στη Ρωσία, είναι μια βιομηχανική πόλη 175.000 ανθρώπων που βρίσκεται 200 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, τόσο βόρεια που έχει σκοτάδι για δύο μήνες κάθε χειμώνα. Λειτούργησε ως σοβιετικό στρατόπεδο εργασίας, με περίπου 650.000 αιχμάλωτους να είχαν σταλεί εκεί από τον Στάλιν μεταξύ 1935 και 1956.
Είναι μια πόλη πλούσια σε υπερθετικά: είναι η βορειότερη, πιο ψυχρή και πιο μολυσμένη πόλη της Ρωσίας. Γιατί να θέλει κανείς να ζήσει σε αυτό το πρώην gulag; Επειδή κάτω από το έδαφος υπάρχουν τεράστιες αποθέσεις μερικών από τα πιο πολύτιμα ορυκτά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του παλλαδίου, το οποίο χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα και κοστίζει περίπου 35 δολάρια ανά γραμμάριο.
Η πόλη έχει φωτογραφηθεί από τον Edward Burtynsky μαζί με άλλες, για το πρότζεκτ Anthropocene, μία φιλόδοξη προσπάθεια αποτύπωσης σε φωτογραφικό βιβλίο αλλά και ντοκιμαντέρ. Ο όρος Anthropocene έχει επινοηθεί από τον βραβευμένο με Νομπέλ χημικό Paul Crutzen για να περιγράψει αυτό που αυτός και μερικοί άλλοι επιστήμονες θεωρούν μια νέα εποχή στην παγκόσμια ιστορία, μια εποχή που αρχίζει με τη Βιομηχανική Επανάσταση και χαρακτηρίζεται από μόνιμη μεταβολή του φυσικού κόσμου .
Σύμφωνα με τον Burtynsky που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια ταξιδεύοντας σε μερικά από τα πιο οικολογικά κατεστραμμένα μέρη του κόσμου για τις ανάγκες του πρότζεκτ Anthropocene, ο πλανήτης βιώνει αυτή την εποχή μία κατάσταση αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των εκπομπών CO2. Όπως λέει δεν επιθυμεί οι εικόνες που τράβηξε από ψηλά να αναδεικνύουν την αισθητική, αλλά να αφυπνίσουν τους ανθρώπους για το τι έχουμε κάνει στον πλανήτη.
30 Αυγούστου 2018
Του Michael Hardy
Πηγή: WIRED