Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: "Μεγάλες αλλαγές στην παραγωγή και ανακύκλωση πλαστικού"

16 09 2018 | 09:18

Με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης το ερχόμενο Σάββατο (15/10, ώρα 10:00) στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Ν. Γερμανού, Αίθουσα Β') με θέμα το μέλλον της παραγωγής και της διαχείρισης του πλαστικού στη χώρα μας, ο Αν. ΥΠΕΝ μιλώντας νωρίτερα στον Alpha 9.89 FM ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Πλαστικού θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στις νέες απαιτήσεις, ώστε ο συγκεκριμένος τομέας να παραμείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις νέες επιταγές της ευρωπαϊκής πολιτικής για το πλαστικό. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και στην ανάπτυξη της εγγυοδοσίας για κάποια είδη πλαστικών, κύρια συσκευασίας.

«Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, ένα στοίχημα το οποίο πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης στις πλαστικές συσκευασίες και στα πλαστικά μιας χρήσης, συνεπώς «ως πολιτεία οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μέλλον, γι' αυτό ξεκινάμε από σήμερα, ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».

Προκειμένου, λοιπόν, να εισαχθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η ανακύκλωση του πλαστικού προκηρύσσεται άμεσα η πρώτη χρηματοδότηση κυκλικής οικονομίας ύψους 80 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων τους, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή τους.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Αττική είπε πως «πρόκειται για δύο ομάδες έργων, η πρώτη αφορά σε έργα  ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη Ραφήνα και το Μάτι και η δεύτερη σε έργα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για την περιοχή των Μεγάρων, ειδικότερα της Κινέττας. Στη συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής κάηκε η πενταπλάσια δασική έκταση, ενώ εμφανίζει πολύ πιο έντονα προβλήματα διάβρωσης και μεγάλης κλίσης του εδάφους», εξήγησε, ενώ διευκρίνισε ότι και στις δύο κατηγορίες περιλαμβάνονται έργα με κορμοδέματα, έργα κατασκευής φραγμάτων με συρματοκιβώτια στα ρέματα, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της απορροής, αλλά και φυτοτεχνικά έργα.

Όπως ανέφερε, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και για τα δύο έργα, σε πολύ σύντομο χρόνο, και έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός και η χρηματοδότηση που φτάνει στα 17 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής.

Τέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία των κατεδαφίσεων, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες στην Ανατολική Αττική, από τις 20 Αυγούστου, και ετοιμάζεται μία εργολαβία κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Μάνδρα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει σε μία σύμβαση για το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής ύψους 135.000 ευρώ, που θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, και προετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό ύψους 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μία μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων στην Αττική. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, προκειμένου να χαρτογραφήσει τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη τη χώρα και να ελέγξει και χρηματοδοτήσει τις κατεδαφίσεις.

«Αυθαίρετα δεν υπάρχουν μόνο στην Αττική», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Για παράδειγμα, στην περιοχή της Αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 αυθαίρετα κτίσματα, είτε πρόκειται για καταπατήσεις στη ζώνη του αιγιαλού, όπως στη Χαλκιδική, είτε για δασικά αυθαίρετα, είτε για αυθαίρετες κατασκευές στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών δόμησης των Δήμων».​

 

 

13 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή: ΥΠΕΝ