Τηλεδιάσκεψη Σκρέκα με Βερστάγκερ – Την αποστολή comfort letter για το σχήμα στήριξης ΑΠΕ και για τα υβριδικά στα νησιά ζήτησε ο ΥΠΕΝ
Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μια πολυετής εκκρεμότητα, όπως η υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, διευθετήθηκε μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρίτ Βερστάγκερ στον Έλληνα υπουργό ενέργειας Κ. Σκρέκα, με αφομρή τη συμφωνία για το θέμα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Οι δύο πλευρές είχαν τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία η κ. Βερστάγκερ υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp) με το υπουργείο Ενέργειας στο πλαίσιο της υπόθεσης για τους λιγνίτες.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, όπως έγραψε το energypress, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση πακέτου ενέργειας από τη ΔΕΗ με discount έναντι της τιμής της προημερήσιας αγοράς, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Κομισιόν.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, πάντως, ο ΥΠΕΝ ζήτησε από την Επίτροπο να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να αποσταλεί το comfort letter της Κομισιόν για το σχήμα των νέων δημοπρασιών ΑΠΕ.
Επίσης ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να αποσταλεί το συντομότερο δυνατό το comfort letter για τη διενέργεια διαγωνισμών για την εγκατάσταση υβριδικών σταθμών στα νησιά.
Τέλος ο κ. Σκρέκας ζήτησε τη συνεργασία των αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους ο μηχανισμός της στρατηγικής εφεδρείας, μέσω του οποίου προβλέπεται να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για τη διατήρηση σε εφεδρεία των υπό απόσυρση λιγνιτικών της μονάδων καθώς αυτές επί του παρόντος είναι αναγκαίες για την επάρκεια και ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού.
Νέο Σχήμα ΑΠΕ
Το νέο σχήμα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη συνέχιση των διαγωνιστικών διαδικασιών μέσω των οποίων οι επενδυτές αιολικών και φωτοβολταϊκών «κλειδώνουν» τιμές απορρόφησης του παραγόμενου ρεύματος για 20 χρόνια.
Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι το νέο σχήμα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο τότε υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, όχι μόνον ως προς τον αριθμό των δημοπρασιών και την δημοπρατούμενη ισχύ, αλλά και όσον αφορά τη συνολικότερη φιλοσοφία.
Δεδομένου ότι η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, με βάση τους υψηλότερους στόχους της Ε.Ε., θα προβλέπει την εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ, αλλά και υπό το φως του υψηλού ανταγωνισμού και των πολύ χαμηλών τιμών που σημειώθηκαν στους τελευταίους διαγωνισμούς, η ηγεσία του ΥΠΕΝ φαίνεται ότι έχει δώσει την κατεύθυνση του να μην προσπαθήσει να περιορίσει τα Μεγαβάτ που θα «περάσουν» από διαγωνισμούς, αλλά να αυξηθούν οι δημοπρατούμενες ποσότητες στο νέο σχήμα και να μείνει στην ευχέρεια της χώρας ο τελικός καθορισμός των ποσοτήτων, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει η δέσμευση που υπήρχε στην αρχική ελληνική πρόταση για 6 διαγωνισμούς των 350 Μεγαβάτ (συνολικά 2,1 Γιγαβάτ) αλλά υπάρχει αναφορά για τουλάχιστον 3 Γιγαβάτ. Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη για ειδικούς γεωγραφικούς διαγωνισμούς για περιοχές όπως η Κρήτη, η Εύβοια και οι Κυκλάδες, αλλά και για ειδικές διαδικασίες για μικρά φωτοβολταϊκά.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η χρονική διάρκεια στην οποία θα «ξεδιπλωθούν» οι διαγωνιστικές διαδικασίες δεν περιορίζεται μέχρι το 2023 όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά αντίθετα αξιοποιείται το συνολικό περιθώριο που δίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και επεκτείνεται μέχρι και το 2025.
Οι διαγωνισμοί που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου σχήματος μέχρι το 2025 θα είναι κοινοί (θα συμμετέχουν δηλαδή από κοινού φωτοβολταϊκά και αιολικά), με την πρόβλεψη όμως ότι τα αιολικά θα «παίρνουν» τουλάχιστον το 30% της κάθε δημοπρασίας. Για την τιμή εκκίνησης κάθε δημοπρασίας θα αποφασίζει η χώρα με κατοπινές αποφάσεις της.
Υβριδικά στα νησιά
Το σχήμα στήριξης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ προβλέπει την πραγματοποίηση ανταγωνιστικών διαδικασιών, για την κατακύρωση τιμών αναφοράς από τα υποψήφια έργα. Εξάλλου, ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν για το σχήμα, όπως είχε γράψει το energypress, οι Βρυξέλλες είχαν θέσει ως προϋπόθεση τον κανόνα ανταγωνιστικών διαδικασιών, για τη δημιουργία του καθεστώτος στήριξης.
Η προϋπόθεση αυτή, πάντως, δεν ισχύει σε τρεις περιπτώσεις, όπου το ΥΠΕΝ έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τους διαγωνισμούς, προχωρώντας αν το επιλέξει σε οριζόντιο πλαίσιο τιμολόγησης, με συγκεκριμένες «ταρίφες». Η πρώτη εξαίρεση αφορά υβριδικές μονάδες που προορίζονται για πολύ μικρά νησιά, όπως η Ερείκουσα, η Γαύδος, τα Αντικήθυρα ή η Οθωνοί, όπου, όπως είναι φυσικό, οι απαιτήσεις του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τον καθορισμό των τιμών αναφοράς των υποψήφιων έργων με όρους αγοράς και βέβαια δεν απειλείται ο ανταγωνισμός εάν οριστούν διοικητικές τιμές.
Στην ευχέρεια του υπουργείου είναι επίσης η «φόρμουλα» υλοποίησης επιδεικτικών-πιλοτικών έργων υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ σε αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα. Κάτι που αφορά εφαρμογές όπως το υβριδικό έργο στον Αϊ Στράτη, όπου προβλέπεται ότι μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καλύπτεται πάνω από 85% της ετήσιας ζήτησης σε ρεύμα στο νησί.
Το ίδιο ισχύει ώριμες υβριδικές μονάδες ΑΠΕ που προορίζονται για την Κρήτη και έχουν ισχύ μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο.
Υπενθυμίζεται ότι με την έγκριση από την Κομισιόν του σχήματος στήριξης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, θα ξεκινήσει ξανά η διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης έργων της εν λόγω κατηγορίας, η οποία «πάγωσε» με ρύθμιση του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων. Με τη ρύθμιση, ανεστάλη η υποβολή στη ΡΑΕ νέων αιτήσεων για την υλοποίηση υβριδικών σταθμών ΑΠΕ σε νησιά που έχουν διασυνδεθεί ή που τελούν υπό διασύνδεση.
Επίσης, προβλέπει ότι απορρίπτονται εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής ή βεβαιώσεων ειδικών έργων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί εξέτασή τους. Παράλληλα, έως τις 31/12/2021 αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων, η χορήγηση αδειών παραγωγής, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για την ανάπτυξη υβριδικών έργων.
20 Σεπτεμβρίου 2021
energypress