Νέα έρευνα: Καμία ελπίδα για το κλίμα αν δεν «θάψουμε» τον ορυκτό πλούτο

13 09 2021 | 08:45

Η συντριπτική πλειοψηφία των παγκόσμιων γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων πρέπει να παραμείνει ανεκμετάλλευτη για να υπάρξουν έστω και 50% πιθανότητες να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Nature με τους συγγραφείς της να εκτιμούν ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να μειώνεται παγκοσμίως κατά 3% κάθε χρόνο έως το 2050, υπονοώντας ότι οι περισσότερες περιοχές πρέπει να φτάσουν στην αιχμή της παραγωγής τώρα ή κατά την επόμενη δεκαετία.                                                              

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, το 90% του άνθρακα πρέπει να παραμείνει ανεπεξέργαστο και σχεδόν το 60% του πετρελαίου και του ορυκτού φυσικού αερίου δεν πρέπει να εξορυχθούν για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τα επίπεδα ανόδου της θερμοκρασίας.

Οι οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις

Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για κρατικά έσοδα, όπως τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, θεωρείται ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, εκτός εάν διαφοροποιήσουν γρήγορα τις οικονομίες τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον οικονομολόγο περιβάλλοντος και ενέργειας Νταν Γουέλσμπι στο University College του Λονδίνου, σημείωσαν ότι οι «ζοφερές» προβλέψεις πιθανότατα να είναι κάπως συντηρητικές λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με την έγκαιρη ανάπτυξη κλιμακούμενων τεχνολογιών αρνητικών εκπομπών άνθρακα.

Η ανάλυση σημειώνει ότι η ανάγκη διατήρησης των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Αυτό οφείλεται στις περιφερειακές διαφορές που υπάρχουν στα όρια για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και στην ένταση του άνθρακα και το κόστος των ενεργειακών πόρων παγκοσμίως. Για παράδειγμα, πολύ ρυπογόνα αποθέματα, όπως η πίσσα του Καναδά και το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, θα πρέπει να παραμείνουν θαμμένα στο έδαφος σε αυτό το μοντέλο.

Οι συγγραφείς της μελέτης βασίστηκαν στα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2015 και αξιολογούν πόσα από τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων στον κόσμο πρέπει να παραμείνουν αχρησιμοποίητα για να περιορίσουν τη θέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Η έρευνα έχει πλέον ενημερωθεί για να εξετάσει τι είναι απαραίτητο για να περιοριστεί η θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τα πρώην Σοβιετικά κράτη διαθέτουν το ήμισυ των παγκόσμιων αποθεμάτων άνθρακα, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουν το 97% ανεκμετάλλευτο σύμφωνα με τη μελέτη. Για την Αυστραλία, το ποσοστό φτάνει στο 95%, ενώ η Κίνα και η Ινδία πρέπει να διατηρήσουν εγκλωβισμένο το 76% των αποθεμάτων άνθρακα στο έδαφος, αναφέρει η μελέτη.

Η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει ανεκμετάλλευτο το 72% των αποθεμάτων πετρελαίου της και το 43% των αποθεμάτων φυσικού αερίου ενώ η Αφρική θα πρέπει να απομακρυνθεί από το ήμισυ περίπου των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για να διατηρηθεί η παγκόσμια θέρμανση κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, το μοντέλο προτείνει επίσης ότι όλοι οι ανεπτυγμένοι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική πρέπει να διατηρούνται στο έδαφος.

(insider.gr)

 

 

12 Σεπτεμβρίου 2021

energypress