ΑΔΜΗΕ: «Γέφυρα» μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., το υποβρύχιο καλώδιο Αιγύπτου – Ελλάδας – Ετοιμάζεται το MoU – Τα σενάρια όδευσης
Τον πρώτο διάδρομο μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα της Αφρικής στην Ε.Ε. επιδιώκουν να ανοίξουν ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΕΤC).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια ΑΔΜΗΕ και EETC είναι το υποβρύχιο καλώδιο της Αιγύπτου με την Ελλάδα να μην τερματίζει στην ελληνική αγορά αλλά μέσω διασυνδέσεων της χώρας η «καθαρή» ενέργεια να φτάνει μέχρι τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Ήδη, και όπως αναφέρουν πηγές, οι δύο Διαχειριστές βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του μνημονίου συνεργασίας (MoU), το οποίο και θα υπογραφεί σύντομα στο πλαίσιο επίσημης συνάντησης στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών.
Το υποβρύχιο καλώδιο θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2 GW, αλλά αυτή η ποσότητα σχεδιάζεται να περάσει στην Ε.Ε. επιδιώκοντας να «πρασινίσει» την κατανάλωση χωρών μελών της. Πληροφορίες θέλουν, προς την κατεύθυνση αυτή να δρομολογούνται η νέα διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας αλλά και η ενίσχυση της γραμμής μεταφοράς με τη Βουλγαρία.
Οι οδεύσεις που εξετάζονται προκειμένου το υποβρύχιο καλώδιο να φτάσει στην Ελλάδα από την Αίγυπτο είναι αυτές της Κρήτης, της Αττικής και της Πελοποννήσου. Μελέτες γίνονται και για τις τρεις διαδρομές προκειμένου να επιλεχθεί εκείνη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προς την καρδιά της Ευρώπης.
Το καλώδιο Αιγύπτου – Ελλάδας έχει όμως και ισχυρό ανταγωνισμό. Αντίστοιχες «γέφυρες» θέλουν να στήσουν και η Ιταλία με την Τυνησία όπως και η Πορτογαλία με το Μαρόκο.
Για τη διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές με τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος συνεργασίας.
Το επενδυτικό σχέδιο ξεκίνησε να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά τη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ακολούθησε τον Μάιο η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του Αιγύπτιου υπουργου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι, οι οποίοι και άναψαν το «πράσινο» φως για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.
13 Σεπτεμβρίου 2021
energypress