Ξεκινά η "επιδρομή" της Ε.Ε στην αγορά των πράσινων ομολόγων - Τον Οκτώβριο η πρώτη έκδοση

08 09 2021 | 07:30

Το ντεμπούτο της στην αγορά πράσινων ομολόγων θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης,  με στόχο τη χρηματοδότηση έργων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Τα πράσινα ομόλογα που θα εκδώσει συνολικά η Ε.Ε έως το 2026 θα αγγίξουν τα 250 δισ. ευρώ ή το 30% των εκδόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα γίνει έτσι ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Το ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο πράσινων ομολόγων το οποίο εκρίθηκε σήμερα, παρέχει σε όσους επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα τη βεβαιότητα ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα διατεθούν σε πράσινα έργα και ότι η Επιτροπή θα υποβάλει αναφορά σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε τα εξής: "Η πρόθεση της ΕΕ να εκδώσει πράσινα ομόλογα ύψους έως και 250 δισ. ευρώ από σήμερα έως το τέλος του 2026 θα μας καταστήσει τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο. Τούτο αποτελεί επίσης έκφραση της δέσμευσής μας για βιωσιμότητα και θέτει τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάκαμψης της ΕΕ".

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα κατά το τρέχον έτος, η Επιτροπή επανεξέτασε επίσης το σχέδιό της για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης το 2021 και επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εκδώσει εντός του τρέχοντος έτους μακροπρόθεσμα ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 80 δισ., τα οποία θα συμπληρωθούν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα ΕΕ.

Η Επιτροπή θα προσφέρει τα χρεόγραφα ΕΕ αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών, το δε πρόγραμμα δημοπρασιών αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή θα διοργανώνει συνήθως δύο δημοπρασίες μηνιαίως για τα χρεόγραφα ΕΕ, την πρώτη και την τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα. Το πρόγραμμα δημοπρασιών θα χρησιμοποιηθεί και για ομόλογα, παράλληλα με τις κοινοπρακτικές εκδόσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή θα διεξάγει εν γένει μία δημοπρασία και μία κοινοπρακτική έκδοση μηνιαίως για τα ομόλογά της.

Ο Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε: "Η επιβεβαίωση του αρχικού μας σχεδίου χρηματοδότησης για το 2021 αποτελεί ένδειξη των εξαιρετικών εργασιών σχεδιασμού και προπαρασκευής που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ακόμη μία υπέροχη είδηση είναι η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας δημοπρασιών, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω την ελκυστικότητα της ενωσιακής δανειοληψίας και θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ."

Πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU 

Το σημερινό πλαίσιο της NextGenerationEU για τα πράσινα ομόλογα καταρτίστηκε σύμφωνα με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA), η οποία αποτελεί πρότυπο της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, το πλαίσιο εξετάστηκε από έναν δεύτερο πάροχο γνωμοδότησης, την Vigeo Eiris, εταίρο του ομίλου Moody's ESG Solutions, η οποία θεωρεί ότι το πλαίσιο ευθυγραμμίζεται με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της ICMA, συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) και θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα.

Το πλαίσιο ευθυγραμμίστηκε, στο μέτρο του δυνατού, με το ευρωπαϊκό πρότυπο για τα πράσινα ομόλογα. Η πρόταση για το πρότυπο του πράσινου ομολόγου υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Ιούλιο 2021 με επακόλουθη διαδικασία συναπόφασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, την οποία θα ακολουθήσει περίοδος θέσης σε εφαρμογή πριν από την έναρξη ισχύος. Αυτή η ευθυγράμμιση αποτυπώνεται, για παράδειγμα, στο γεγονός ότι μέρος των επιλέξιμων επενδύσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) —του κύριου μέσου για την ανάκαμψη της Ευρώπης— έχει ενσωματώσει τα ενωσιακά τεχνικά κριτήρια ελέγχου της ταξινόμησης.

Διασφάλιση ότι τα πράσινα ομόλογα χρησιμοποιούνται για πράσινους στόχους

Το σημερινό πλαίσιο παρουσιάζει στην επενδυτική κοινότητα τον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU θα χρησιμοποιηθούν για πράσινους στόχους.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιο των σχετικών με το κλίμα δαπανών στον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 37 % του εθνικού του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας —του χάρτη πορείας για τη διάθεση των κονδυλίων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας— για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ πολλά κράτη μέλη σχεδιάζουν να κάνουν περισσότερα από όσα απαιτούνται.

Σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα κράτη μέλη θα αναφέρουν στην Επιτροπή τις πράσινες δαπάνες που πραγματοποιούν. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές για να δείξει στους επενδυτές τον τρόπο με τον οποίο τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. Η υποβολή αναφορών θα οργανωθεί γύρω από εννέα κατηγορίες, όπως προσδιορίζονται στο πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλαμβάνεται από την καθαρή ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τις καθαρές μεταφορές.

 

 

7 Σεπτεμβρίου 2021

energypress