Συνέντευξη G. Dickson (WindEurope): Ο ανταγωνισμός με την Κίνα απαιτεί πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη

30 03 2018 | 13:36

Στα 36,1 δισ. δολάρια ανήλθε η συμβολή της αιολικής βιομηχανίας στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, όπως τονίζει ο Giles Dickson,  CEO της WindEurope, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Τσιπουρίδη μετά την επίσημη λήξη των εργασιών του Wind Conference & Exhibition που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα ισοδύναμα πλήρους εργασίας στον κλάδο ανέρχονται σε 236.000 θέσεις, ενώ τα φορολογικά έσοδα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τη δραστηριότητα του κλάδου φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα του κλάδου της αιολικής ενέργειας συμβάλει ώστε η ΕΕ να “γλιτώνει” εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αξίας 5 δισ. ευρώ το χρόνο.

H καθαρή αξία των εξαγωγών του κλάδου σε χώρες εκτός ΕΕ φτάνει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων του κλάδου σε δραστηριότητες R&D  φτάνουν περίπου το 4,9% του συνολικού τους τζίρου, πολύ πάνω από το 2% του μέσου όρου στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο κ.Dickson, με την αφορμή της συγκεκριμένης διοργάνωσης η WindEurope παρουσίασε μια πολύ λεπτομερή και τεκμηριωμένη έκθεση για τη συμβολή της αιολικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπου και καταγράφονται αυτά τα μεγέθη.

Παρόλα αυτά, τονίζει ο κ. Dickson, όσο και αν τα νούμερα είναι πράγματι εντυπωσιακά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι σε κάποια μεγέθη, η τάση είναι πτωτική. Για παράδειγμα, οι καθαρές εξαγωγές μειώνονται, καθώς ενισχύονται οι εισαγωγές εξαρτημάτων, κάτι που συμβαίνει για δυο κυρίως λόγους. Αφενός εξαιτίας του διεθνούς ανταγωνισμού, ιδιαίτερα με την Κίνα (η κινεζική αγορά είναι περίπου διπλάσια από την ευρωπαϊκή) και αφετέρου οι ραγδαία πτώση των τιμών, τόσο για τα χερσαία, όσο και για τα παράκτια αιολικά. Έτσι, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της μείωσης του κόστους και πλέον καθίσταται σημαντικός στόχος η διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

Για να αντιστραφεί η κατάσταση, τονίζει ο κ. Dickson, αυτό που χρειάζεται είναι να υιοθετηθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι από την ΕΕ. Από την άποψη αυτή, ο στόχος για την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, χρειάζεται να αυξηθεί από το 27% στο 35% τουλάχιστον.

Πρόσφατα, όπως σημείωσε ο κ. Dickson, η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε αυτό το στόχο και πλέον, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανό η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακολουθήσει.

Μια δεύτερη παράμετρος στην οποία εστίασε ο κ. Dickson, είναι οι εθνικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί που εκπονούνται σε κάθε χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του πακέτου μέτρων για την «καθαρή ενέργεια». Σύμφωνα με τον κ. Dickson, είναι ανάγκη να υιοθετηθούν από τα κράτη πιο φιλόδοξοι στόχοι για τις ΑΠΕ.

Επίσης, ο κ. Dickson τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το τι μέλει γενέσθαι με τα περίπου 760GW, σχεδόν το ήμισυ των αιολικών στην Ευρώπη, των οποίων ο κανονικός χρόνος λειτουργίας αναμένεται να τελειώσει μέχρι το 2030. Κάτι θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει με αυτά (π.χ. παράταση, επισκευή κ.λπ.).

Αναφερόμενος στο Wind Conference & Exhibition, ο κ. Dickson στάθηκε στο υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης και τη μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση που βρήκε, καθώς περισσότεροι από 7500 συμμετείχαν, εκ των οποίων οι 2000 έλαβαν μέρος στο συνέδριο, στο οποίο μίλησαν 200 εκπρόσωποι του κλάδου στις περίπου 40 συνεδρίες που διεξήχθησαν. Σε ό,τι αφορά την έκθεση, οι συμμετοχές των εκθετών ήταν ιδιαίτερα αναβαθμισμένες, με τα περίπτερα να προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές δυνατότητες ώστε να πληροφορηθούν και να μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις στην αιολική ενέργεια.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Dickson στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Tο Ευρωπαϊκό Συνέδριο και Έκθεση Αιολικής Ενέργειας άνοιξε τις πύλες του στο Άμστερνταμ στις 28 Νοεμβρίου.

Πρόκειται στην ουσία για τη μεγαλύτερη παγκόσμια συγκέντρωση των αιολικών από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Ο θεσμός ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και έχει φιλοξενηθεί δύο φορές στην Ελλάδα.