Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ των εισηγμένων – Πάνω από 16GW έργων με προϋπολογισμό 16 δις. ευρώ δρομολογούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς
Η αγορά της πράσινης ενέργειας αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι η πράσινη μετάβαση και η απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής. Μόνο οι μεγάλοι εισηγμένοι ελληνικοί όμιλοι έχουν δρομολογήσει για την επόμενη 10ετία σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν σε εγκατεστημένη ισχύ τα 16GW και σε αξία τα 16 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν πρωτίστως τις ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ενώ σταδιακά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες υπάρχουν έτοιμα επενδυτικά πλάνα τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που επίσης κινούν το ενδιαφέρον των παικτών. Ποια είναι όμως τα επενδυτικά σχέδια των εισηγμένων ομίλων της ελληνικής αγοράς;
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Ο leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ σχεδιάζει στην επόμενη 5ετία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να φτάσει τα 3000MW ισχύος. Στα αιολικά όπου η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία ως ηγέτιδα δύναμη στην Ελληνική αγορά και ως η μεγαλύτερη εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατασκευάζονται 400 MW και ωριμάζουν ακόμη 63 έργα. Στα φωτοβολταϊκά από ένα χαρτοφυλάκιο 1,7GW, το 1,1GW έχει βεβαίωση παραγωγού και συνεχίζεται η ωρίμανσή του.
Στην αποθήκευση ενέργειας εκτιμάται ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και εξωτερικές συνθήκες με την εταιρεία να διαθέτει 2000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υπό ανάπτυξη όχι μόνο σε μπαταρίες αλλά και σε αντλησιοταμίευση μια τεχνολογία με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.
ΔΕΗ
Η ΔΕΗ επιταχύνει εντυπωσιακά το βηματισμό της στις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δις. ευρώ μέχρι το 2023 εκ των οποίων των 34% θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ενώ το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 250 MW, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ενδιάμεσο στόχο για ισχύ 500MW μέχρι το τέλος του 2022. Απώτερος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να φτάσει την εγκατεστημένη ισχύ έργων 1,5GW εντός της προσεχούς τριετίας.
Mytilineos
Η πράσινη ενέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Mytilineos το επόμενο διάστημα. Στην Ελλάδα η εταιρεία διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 1480MW που αποκτήθηκαν από την Εγνατία. Τα πρώτα 572MW από το χαρτοφυλάκιο αυτό βρίσκονται ήδη στη γραμμή της εκκίνησης ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και 140 MW που εξασφάλισαν σταθερή τιμή κατά τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Η εταιρεία διαθέτει 300MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή καθώς επίσης και ακόμη 100MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021. Επίσης θα αναπτύξει 20 project αποθήκευσης ενέργειας ισχυός 50MW έκαστο
ΕΛΠΕ
Μέσω εξαγορών αλλά και οργανικής ανάπτυξης κινείται στην αγορά των ΑΠΕ και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα των στρατηγικών προτεραιοτήτων του το άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια. Ο στόχος του ομίλου είναι να αναπτύξει συνολικά 2GW έργων μέχρι το 2030, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων που διαθέτει. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν θέσει άμεσο στόχο για κατασκευή 300MW έργων ΑΠΕ εντός του 2021 ενώ μεσοπρόθεσμα μέχρι το 20205 στοχεύουν να εγκαταστήσουν συνολικά έργα ΑΠΕ ισχύος 600MW.
ΜΟΗ
Δυναμική είσοδο στον κλάδο των ΑΠΕ μέσω εξαγορών πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο όμιλος της Motor Oil Hellas. Πρόσφατα η ΜΟΗ απέκτησε από εταιρείες συμφερόντων της Fortress χαρτοφυλάκιο 11 αιολικών πάρκων σε λειτουργία συνολικής ισχύος 220MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή ισχύος 20MW. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου η ΜΟΗ αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022 να έχει ολοκληρώσει τα νέα έργα και να διαθέτει σε λειτουργία συνολικά 364MW. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των επόμενων έργων που θα κατασκευαστούν από το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη project με μεσοπρόθεσμο στόχο η ισχύς να φτάσει στα 500 – 600MW.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων 900MW δρομολογούνται στην ελληνική αγορά από την κοινοπραξία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της πορτογαλικής EDPR. Η μεγαλύτερη επένδυση της κοινοπραξίας αφορά στην ομάδα αιολικών πάρκων στην κεντρική και νότια Εύβοια συνολικής ισχύος 470,4MW και προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Οι υπόλοιπες επενδύσεις της κοινοπραξίας θα προέλθουν από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο αδειών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της EDPR.
ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Η κατασκευαστική εταιρεία Intrakat, σκοπεύει να προωθήσει άμεσα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ – κυρίως αιολικά πάρκα, αλλά και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συγχώνευση με τη Γαία Ανεμος, η οποία εκτός από τεχνογνωσία στον κλάδο διαθέτει και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Σε πρώτη φάση πρόκειται να κατασκευαστούν ώριμα έργα 93 MW, ενώ υπό ωρίμανση βρίσκονται έργα επιπλέον 400 MW, που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται σταδιακά έως το 2024.
RF Energy
Η εταιρεία έχει ανάψει πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 498,15 MW στα βορειανατολικά της Λήμνου. Το αιολικό πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός των 6 ναυτικών μιλίων και θα αποτελείται από 33 έως 36 ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW ή/και 14 MW,η κάθε μια. Το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με την εταιρεία, φτάνει τα 2 δις. ευρώ εκ των οποίων τουλάχιστον το 30% θα είναι εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Λοιπές εταιρείες
Τοποθετήσεις και επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ υλοποιούν και άλλες εισηγμένες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η η Ευρωπαϊκή Πίστη η οποία επέκτησε το δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της στη Θεσσαλία. Αξιόλογη παρουσία στα φωτοβολταϊκά διαθέτει και η Quest Holdings, η οποία διαθέτει μονάδες συνολικής ισχύος 26,2 Mwh. Η Βιοκαρπέτ ολοκλήρωσε το 2020 φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 4 Mwh, ενώ η Revoil εξετάζει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε ιδιόκτητη έκταση στη Λάρισα. Εταιρείες με αξιοσημείωτη παρουσία στις ΑΠΕ είναι η Επίλεκτος, η οποία διαθέτει φ/β ισχύος 10 MW και μονάδα βιοαερίου στη Θεσσαλία, τα Πλαστικά Κρήτης, η Έλαστρον, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, η Καράτζης, ενώ η Ικτίνος Μάρμαρα (μέσω της θυγατρικής της ΙΔΕΗ) κατέχει αιολικό πάρκο.