ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή: Αντιδράσεις της ΕΕ, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας στην έκθεση-ορόσημο

12 08 2021 | 08:45

Η έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC) καταδεικνύει «την άκρως επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς εκτιμώντας πως «δεν είναι πολύ αργά» για να «εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση».

«Δεν είναι πολύ αργά για να τιθασεύσουμε την τάση και να εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, με την προϋπόθεση ότι θα δράσουμε αποφασιστικά τώρα και όλοι μαζί», επέμεινε στο Twitter ο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η διάσκεψη για το κλίμα COP26, που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες στη Γλασκώβη, «πρέπει να είναι η στιγμή που ο κόσμος θα πει ‘αρκετά!’», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Όμως πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση: η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου απαιτεί την ουδετερότητα άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα και μια πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη πολιτικών για να την επιτύχουμε», επέμεινε ο Φρανς Τίμερμανς.

– Βερολίνο: «ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη» –

«Ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη» από την απειλή της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας, προειδοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής.

«Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, που παρουσιάσθηκε σήμερα, μας θυμίζει άλλη μια φορά πως ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Έγκειται σ’ εμάς να κάνουμε τα χρόνια του 2020 μια δεκαετία αφιερωμένη στην προστασία του κλίματος», πρόσθεσε καλώντας να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον «1,5 βαθμό Κελσίου», τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015.

Η υπουργός παραδέχθηκε πως «δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καθώς η έκθεση επισημαίνει ήδη τις αμετάκλητες συνέπειες του φαινομένου.

«Το ζήσαμε ήδη στη Γερμανία», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον Ιούλιο και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 190 ανθρώπους.

Όμως «δεν μπορούμε παρά να προετοιμαστούμε γι’ αυτό και να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, ως διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε προσθέτοντας πως η προστασία του κλίματος είναι «ένα καθήκον ουσιώδες για την επιβίωσή μας».

«Με τον ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία του κλίματος, η Γερμανία προσέφερε μια σημαντική συμβολή», υπογράμμισε η υπουργός.

Η χώρα ενέκρινε το Μάιο ένα νέο, περισσότερο φιλόδοξο «σχέδιο για το κλίμα», αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τους αρχικούς στόχους της, τους οποίους θεώρησε υπερβολικά χαμηλούς συγκριτικά με τις ανάγκες.

Η Γερμανία προβλέπει πλέον να μειώσει μέχρι το 2030 κατά 65% σε σχέση με το 1990, τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έναντι 55% προηγουμένως, και μετά κατά 88% μέχρι το 2040, θέλοντας να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε αρχικά.

– Παρίσι: «τεράστια» η «πρόκληση» της εξόδου από τον πολιτισμό των ορυκτών καυσίμων

Η μείωση των εκπομπών του αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία «τεράστια πρόκληση» που σημαίνει ότι θα βγούμε «μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο στα ορυκτά καύσιμα», αντέδρασε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Μπροστά στην απειλή της ανόδου της θερμοκρασίας, «η γραμμή είναι ξεκάθαρη: να εφαρμόσουμε πλήρως και παντού τη Συμφωνία του Παρισιού. Τόσο για να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και για να προσαρμοστούμε στα όλο και πιο ακραία κλιματικά φαινόμενα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μπαρμπαρά Πομπιλί.

Η πρόκληση είναι τεράστια, επειδή σημαίνει έξοδο μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο εδώ και αιώνες στα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τις εργασίες των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «επιστημονικό ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο βασίζονται οι κλιματικές πολιτικές μας.

Αυτή η έκθεση της Διακυβερνητικής «δικαίως υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά την πραγματική επείγουσα ανάγκη να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θέσουμε πλήρως σε εφαρμογή τη συμφωνία του Παρισιού που είναι η πυξίδα όλων μας, κρατών, συλλογικοτήτων, κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας και τις συνέπειές της», επαύξησε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος κάλεσε «όλα τα κράτη, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να αυξήσουν» τις κλιματικές δεσμεύσεις τους.

– Λονδίνο: για «αυστηρή προειδοποίηση» έκανε λόγο ο Μπόρις Τζόνσον

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οικοδεσπότης της διάσκεψης COP26 για το κλίμα, δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ συνιστά μια «αυστηρή προειδοποίηση» για τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και μια έκκληση για δράση.

Η έκθεση αυτή συνιστά μια «αυστηρή προειδοποίηση εκ μέρους των επιστημόνων ολόκληρου του κόσμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο «η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει τον πλανήτη».

«Ελπίζω πως η έκθεση της Διακυβερνητικής (…) θα αποτελέσει σήμα συναγερμού για να λάβει από τώρα μέτρα ο κόσμος, πριν συναντηθούμε τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της COP26», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον συντηρητικό ηγέτη, «η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη μας». «Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη: να ξεχάσουμε τον άνθρακα και να περάσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να προστατεύσουμε τη φύση και να χρηματοδοτήσουμε το κλίμα», πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 και θέλει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 78% μέχρι το 2035.

Ωστόσο εξακολουθεί να επικρίνεται από οικολογικές οργανώσεις επειδή διατηρεί ορισμένα νέα προγράμματα τα οποία συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Ουάσινγκτον: «Δεν μπορούμε πια να καθυστερούμε την υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων» για την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη

Ο κόσμος «δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί την υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων για το κλίμα», μετά τη δημοσίευση της νέας έκθεσης – σοκ των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Η στιγμή αυτή απαιτεί από τους παγκόσμιους ηγέτες, τον ιδιωτικό τομέα και τα άτομα να δράσουν κατεπειγόντως από κοινού και να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας και το μέλλον μας στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και πέραν αυτής», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, που παρουσιάσθηκε σήμερα, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν, ενώ οι άνθρωποι είναι «ασυζητητί» υπεύθυνοι για τις κλιματικές διαταραχές και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν θέλουν να περιορίσουν τις καταστροφές.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό όλες οι χώρες και κυρίως οι μεγάλες οικονομίες να κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη διάρκεια αυτής της κρίσιμης δεκαετίας των χρόνων του 2020 για να βάλουν τον κόσμο σε μια πορεία που να καθιστά εφικτό το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί σε μια μείωση κατά 50-52% των εκπομπών» των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «το 2030 σε σχέση με το επίπεδο του 2005 και έδωσαν εντολή σε όλη την ομοσπονδιακή διοίκηση να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέστρεψε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει την Ουάσινγκτον, και εξέφρασε την πρόθεσή του να τεθεί επικεφαλής της μάχης κατά της ανόδου της θερμοκρασίας.

 

 

10 Αυγούστου 2021

Euractiv