Μετά τις ΑΠΕ, νέος «πληθωρισμός» επενδυτών και για σταθμούς αποθήκευσης - Ξεπέρασαν τα 12 Γιγαβάτ οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ

21 07 2021 | 09:07

Το τεράστιο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ενέργειας, ενδιαφέρον που εκδηλώνεται χωρίς ακόμα να υπάρχουν το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και το πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης, φανερώνουν τα στοιχεία για τις αιτήσεις για άδειες παραγωγής στη ΡΑΕ που παρουσίασε χθες το μέλος της Ολομέλειας της αρχής Δημήτρης Παπαντώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Οκτώβριο του 2019, η ΡΑΕ έχει λάβει αιτήματα για 123 υποψήφια έργα και των δύο τεχνολογιών κεντρικής αποθήκευσης (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση), συνολικής ισχύος 12.229 Μεγαβάτ.   

Από τις αιτήσεις αυτές, οι 110 αφορούν συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 9.102 MW. Η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει άδειες παραγωγής για 38 μονάδες μπαταριών, ισχύος 3.582 MW.

Άλλες 12 αιτήσεις, συνολικής ισχύος 2.447 MW, αφορούν αντλησιοταμιευτικά έργα, πέρα από τη μονάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία. Η Αρχή έχει έως τώρα προχωρήσει στη χορήγηση αδειών σε 3 αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς 807 MW. 

Στο ΥΠΕΝ διαβλέπουν πιθανό πρόβλημα υπερθέρμανσης στον τομέα της αποθήκευσης, καθώς όπως αναφέρουν στο energypress έγκυρα στελέχη που γνωρίζουν το χώρο, μαζί με πολύ σοβαρούς ξένους και εγχώριους ομίλους που έχουν από πολύ νωρίς επεξεργαστεί σχετικά projects, έχουν βρεθεί με άδειες παραγωγής και πολλοί που «είδαν φως και θέλουν να μπούν».

Το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες ενισχύσεις για την αποθήκευση ενέργειας, είναι βέβαιον ότι έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές στο να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις για χορήγηση από τη ΡΑΕ άδειας παραγωγής τέτοιου τύπου σταθμών. Ποιες είναι οι διαθέσιμες ενισχύσεις;

·         Πρώτο και σημαντικότερο, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης, τόσο συστοιχιών συσσωρευτών, όσο και μονάδων αντλησιοταμίευσης. Για τα αντλησιοταμιευτικά τα ώριμα έργα είναι πολύ συγκεκριμένα, αλλά για τα συστήματα συσσωρευτών αναμένεται διαγωνισμός.

·         Δεύτερο, υπάρχει η προοπτική ενίσχυσης μέσα από τον επερχόμενο μόνιμο μηχανισμό ισχύος (CRM).

·         Τρίτο, ειδικά για τα νησιά, αναμένεται το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των υβριδικών σταθμών.

 

 

 

 

21 Ioυλίου 2021

energypress