Α.Σδούκου: Επενδυτική ενίσχυση έως 40% των μονάδων αποθήκευσης μέσω του RRF – Άμεσα στις Βρυξέλλες το διαγωνιστικό σχήμα

Στα σκαριά βρίσκεται από το ΥΠΕΝ η πρόταση για το διαγωνιστικό σχήμα επενδυτικής στήριξης των αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες, όπως επισήμανε χθες στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση:  Αποθήκευση Ενέργειας - Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση». 

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός προγραμματίζεται να διενεργηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, στόχος του ΥΠΕΝ η πρόταση να σταλεί στις Βρυξέλλες όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του καλοκαιριού.

Όπως έχει ανακοινωθεί, με τον διαγωνισμό πρόκειται να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ, για την επενδυτική ενίσχυση συστημάτων μπαταριών συνολικής ισχύος κατ΄ ελάχιστο 500 MW. Η σχετική διαδικασία πρέπει να «τρέξει» αρκετά γρήγορα, ώστε να τηρηθούν οι σφιχτές προθεσμίες που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Με βάση το Παράρτημα της εγκριτικής απόφασης της Κομισιόν, το αργότερο έως το 2ο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να κοινοποιηθεί η ανάθεση όλων των συμβάσεων για τα έργα που θα προκριθούν από την ανταγωνιστική διαδικασία.

Μέσω του «Ελλάδα 2.0», όπως είναι γνωστό, προβλέπεται να διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης (μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά). Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, τα κονδύλια αυτά επαρκούν για την επιδότηση έως 40% του κόστους υλοποίησης των αυτόνομων μονάδων οι οποίες είναι απαραίτητες να αναπτυχθούν για τη στήριξη της προβλεπόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ έως το 2030.

Παράλληλα με την πρόταση για το διαγωνιστικό σχήμα, όπως πρόσθεσε η Γενική Γραμματέας, το ΥΠΕΝ προχωρά στην εκπόνηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης, ώστε αυτό να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Το πλαίσιο αυτό θα καθορίζει τις γενικές αρχές λειτουργίας των συστημάτων (όπως τη σύνδεση στο δίκτυο ή τη συμμετοχή στις αγορές), οι οποίες θα εξειδικευτούν με ρυθμιστικές και κανονιστικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όπως καταδεικνύει η έκθεση της Επιτροπής του ΥΠΕΝ για το θεσμικό πλαίσιο και τις ενισχύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, στην παραπάνω διαδικασία θα συμπεριληφθεί όλο το φάσμα εφαρμογών αποθήκευσης. Έτσι, εκτός από τις αυτόνομες μονάδες, θα ανοίξει ο δρόμος και για τον συνδυασμό ΑΠΕ με αποθήκευση, καθώς και για την προώθηση της εγκατάστασηςς μπαταριών σε σπίτια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες (σταθμοί αποθήκευσης «πίσω από τον μετρητή»). 

 

 

21 Ιουλίου 2021

energypress