Market Reform Plan: Ζημιογόνες οι μονάδες αερίου το α΄ εξάμηνο του Target Model – Στα 27,7 εκατ. η «τρύπα» για όλο το χαρτοφυλάκιο

Τα έσοδα από τις χονδρεμπορικές αγορές δεν μπόρεσαν να καλύψουν το σύνολο των δαπανών των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αερίου, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση που περιλαμβάνει το Market Reform Plan, για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του Target Model. 

Με βάση την ανάλυση στο Market Reform Plan, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, για την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, τα έσοδα των μονάδων αερίου ξεπέρασαν τα κόστη λειτουργίας των συγκεκριμένων σταθμών. Ωστόσο, αφαιρώντας τα κόστη λειτουργίας, τα εναπομείναντα ποσά δεν μπόρεσαν να καλύψουν και το κόστος απόσβεσης κεφαλαίου. 

«Καθώς οι μονάδες είναι σχετικά καινούριες, η ανάκτηση του κεφαλαιουχικού κόστους αποτελεί σημαντικό θέμα για την επιβίωσή τους (λόγω της εξυπηρέτησης των δανείων). Επίσης, όπως είναι φυσικό, είναι κρίσιμη παράμετρος για την προέλκυση νέων επενδύσεων [σε ανάλογα έργα], όπως απαιτεί το ΕΣΕΚ», σημειώνεται στο κείμενο. 

Το συμπέρασμα είναι πως, συνυπολογίζοντας τα κόστη απόσβεσης κεφαλαίου, η λειτουργία των μονάδων αερίου ήταν ζημιογόνος. Πιο συγκεκριμένα, οι μονάδες είχαν έσοδα 83,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που οι συνολικές δαπάνες τους ανήλθαν σε 86,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επομένως, εμφάνισαν ζημία 3,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία για το σύνολο των υφιστάμενων μονάδων αντιστοιχεί σε οικονομική ζημία 27,7 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα έσοδα από το Target Model προήλθαν κατά 79% από την αγορά Επόμενης Ημέρας και την Προημερήσια, και κατά 21% από τις υπηρεσίες εξισορρόπησης ενέργειας. Ωστόσο, το δεύτερο σκέλος των χρηματοροών αναμένεται να μειωθεί στην πορεία, λόγω των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στο Target Model, αλλά και την άρση συγκυριακών παραγόντων (π.χ. ο κορεσμός του δικτύου της Πελοποννήσου), που κρατούν έως αυτή τη στιγμή υψηλές τις τιμές και τους όγκους στην αγορά Εξισορρόπησης. 

Μάλιστα, ο μηχανισμός scarcity pricing, που πρόκειται να θεσπισθεί, δεν αναμένεται να αντισταθμίσει την προοδευτική ελάττωση των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης. Την ίδια στιγμή, και τα έσοδα από την Προημερήσια αγορά προβλέπεται να αποκλιμακωθούν στην πορεία, με την πτώση των τιμών λόγω της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ. 

Σύμφωνα με το Market Reform Plan, στους πρώτους έξι μήνες του Target Model, πολύ περισσότερο ζημιογόνες ήταν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις οποίες όπως επισημαίνει σε αρκετές περιόδους χρειάστηκε να λειτουργεί η επιχείρηση στα τεχνικά ελάχιστα, για τη στήριξη των τηλεθερμάνσεων.  

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα έσοδα των λιγνιτικών μονάδων από τη συμμετοχή στις αγορές του Target Model κάλυψαν μόλις το 40% των δαπανών τους. Έτσι, η ζημιά για τη ΔΕΗ ανήλθε σε 140 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου. 

 

 

19 Ioυλίου 2021

energypress