Η Κρήτη στο μέλλον θα μπορεί να δίνει φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ στους καταναλωτές
Κατά 80% θα μειωθεί το κόστος ενέργειας στην Κρήτη με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης Πελοποννήσου καθώς μέχρι πρότινος το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ ήταν στα 181,89 ευρώ ανά MW. Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έπεσε στα 99,37 ευρώ ανά Mwh.
Η διασύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των ΥΚΩ στα τιμολόγια των καταναλωτών. Πλέον είναι θέμα της ΡΑΕ να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις για να μειωθεί το κόστος των τιμολογίων ρεύματος.
Το νέο υποβρύχιο καλώδιο καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού τους θερινούς μήνες και το σύνολο των αναγκών τους χειμερινούς.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης θα δουν άμεσα αναβάθμιση της ποιότητας ηλεκτροδότησης, όπως είναι η σταθεροποίηση των τάσεων που επιτυγχάνεται με έναν καινοτόμο εξοπλισμό, το λεγόμενο STATCOM, το οποίο εγκαταστήσαμε πρόσφατα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του ίδιου έργου.
Τα ΥΚΩ θα μειωθούν κατά 380 εκατ. ευρώ το 2022
O αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης μιλώντας στο συνέδριο στο Cretan Energy Conference επισήμανε ότι τα οικονομικά οφέλη είναι εξίσου σημαντικά. Για κάθε μέρα λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης, οι καταναλωτές της χώρας εξοικονομούν 1 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Συνολικά, η εξοικονόμηση των ΥΚΩ για το 2022 υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ –όσο δηλαδή κόστισε και η κατασκευή του έργου, γεγονός που σημαίνει ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα αποσβεστεί σε μόλις ένα έτος.
Ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι εντός χρονοδιαγράμματος και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Έναν χρόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων στο Ηράκλειο της Κρήτης, η κατασκευή του έργου εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος.
Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης:
– Οι γεωτεχνικές μελέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, τόσο για τους Σταθμούς Μετατροπής όσο και για τον εξοπλισμό τους.
– Τα καλωδιακά τμήματα κατασκευάζονται ήδη στα εργοστάσια των αναδόχων στην Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.
– Ο βασικός εξοπλισμός των Σταθμών Μετατροπής παράγεται σήμερα στα εργοστάσια των κατασκευαστών στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κίνα.
– Οι εργασίες εκσκαφής για τα καλωδιακά τμήματα έχουν ξεκινήσει στην πλευρά της Αττικής και θα ξεκινήσουν στο Ηράκλειο τον Σεπτέμβριο.
– Το φθινόπωρο αναμένεται η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου και εντός του έτους η εγκατάσταση της οπτικής ίνας.
Το 2024 που είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, η εξοικονόμηση για όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος (μέσω των ΥΚΩ) θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ και θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ το 2030..
Ο κ. Μάργαρης προσδιόρισε ότι η Κρήτη θα καταστεί ενεργειακό σταυροδρόμι της περιοχής, κατοχυρώνοντας στρατηγική θέση για έναν ακόμη λόγο στον γεωπολιτικό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. Μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που μελετώνται στην περιοχή, όπως με την Κύπρο και το Ισραήλ ή την Αίγυπτο και τη Λιβύη, περιλαμβάνουν την Κρήτη. Ο ΑΔΜΗΕ, ταυτόχρονα με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Συστήματος Υψηλής Τάσης της Κρήτης εντός της επόμενης τριετίας.
Περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης
Με τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποκτήσαμε ενεργειακή ασφάλεια που ήταν αναγκαία για το νησί τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Ευελπιστούμε οι συνθήκες ηλεκτροδότησης να γίνουν πιο ασφαλείς με το καλώδιο διασύνδεσης Κρήτης με την Αττική. Πάντως ο κ. Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης είπε ότι στο μέλλον, η Κρήτη θα είναι σε θέση να δίνει ρεύμα στην Ηπειρωτική χώρα από ΑΠΕ σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες που σε τρέχουσες τιμές διαμορφώνονται στα 40 ευρώ ανά Mwh.
Επίσης ανέφερε ότι η Περιφέρεια προσανατολίζεται στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για να παρέχει φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ Αρναουτάκης διευκρίνισε ότι σήμερα οι ΑΠΕ καλύπτουν το 30% της ζήτησης σε ενέργεια και προωθούνται επενδυτικά σχέδια για την ενίσχυση των ΑΠΕ αλλά σε ένα πλαίσιο που θα προστατεύουν το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού. Ο βασικός μας σκοπός είναι η Κρήτη είναι να δώσει πιο φθηνό ρεύμα σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας που επιβαρύνονται με το κόστος ρύπων.
12 Ιουλίου 2021
Euractiv