ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Χτίζει καθετοποιημένο όμιλο στην ενέργεια – Με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και φυσικό αέριο 4,5 GW – Ο ρόλος των ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΗΡΩΝ και τα PPAs

Θωρακίζει και μεγαλώνει την θέση της στην αγορά ενέργειας η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την απόκτηση των μετοχών των Engie και της Qatar Petroleum στον όμιλο ΗΡΩΝ.

Η εισηγμένη γίνεται πια κυρίαρχος στις δραστηριότητες του Ήρωνα στην παραγωγή και προμήθεια ενέργειας, ενώ οι στόχοι για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και συμβατικές μονάδες καθιστούν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον αμέσως, μετά τη ΔΕΗ, μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει βάλει ως στόχο το 2025 να ανεβάσει την εγκατεστημένη ισχύ των έργων ΑΠΕ σε 3 GW, ενώ για την ίδια περίοδο και ίσως και κατά ένα χρόνο νωρίτερα η ισχύς των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει στα 1,5 GW. Να σημειωθεί ότι ο ΗΡΩΝ διαθέτει δύο μονάδες συνολικής ισχύος 600 MW και όπως έχει ανακοινώσει θα κατασκευάσει μαζί με τη Motor Oil σταθμό ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή.

Ουσιαστικά ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τις θυγατρικές ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην καθαρή ενέργεια και ΗΡΩΝ στη συμβατική ενέργεια και την προμήθεια δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής 4,5 GW ικανό να παρέχει προϊόντα ρεύματος σε καταναλωτές που θα οδηγήσουν στην απανθρακοποίηση.

Με τον τρόπο αυτό η εισηγμένη ουσιαστικά κάνει το μεγάλο βήμα στην νέα εποχή της παροχής ενέργειας μέσα από τα PPAs. Διμερείς συμβάσεις με πράσινη αλλά και συμβατική ενέργεια σε μεγάλους καταναλωτές ενέργειας θα είναι δυνατόν να παρέχονται από την εταιρία ΗΡΩΝ. 

 

 

 

13 Ιουλίου 2021

energypress