Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα offshore αιολικά πάρκα - Οι κινήσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Εντός των επόμενων εβδομάδων, πιθανότατα εντός του Ιουλίου, αναμένεται να παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει τις εκκρεμότητες και θα ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση επενδύσεων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ήδη στην ελληνική αγορά έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον και πολλοί παίκτες προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εν αναμονή των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Μάλιστα, ήδη δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου έχουν ανακοινώσει συνεργασίες με μεγάλες εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού, με τις οποίες από κοινού σκοπεύουν να αναπτύξουν θαλάσσια αιολικά πάρκα στην ελληνική αγορά.
Η ρύθμιση
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προωθείται ρύθμιση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα η οποία θα αντιμετωπίζει θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και χωροθέτηση, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον τρόπο αποζημίωσης των επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, για τη χωροθέτηση η ρύθμιση θα στοχεύει στη μεγιστοποίηση των ωφελειών από την εκμετάλλευση του πλουσιότερου δυναμικού και ταυτόχρονα στον εκμηδενισμό των όποιων αρνητικών επιπτώσεων για το περιβάλλον. Παράλληλα, μελετώνται διάφορα σενάρια για τη διασύνδεση των πάρκων, με στόχο να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο για τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Τέλος, για την αποζημίωση των πάρκων θα υπάρξει στήριξη, χωρίς να παραγνωρίζεται η επίπτωση που μπορεί να υπάρξει στο κόστος ενέργειας. Στόχος είναι να σχεδιαστεί μακροπρόθεσμα η διείσδυση της τεχνολογίας αυτής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι πρόσφατη προμελέτη για λογαριασμό της Ε.Ε. εκτίμησε ότι το 2030 το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι 76 ευρώ/MWh και θα υποχωρήσει στα 46 ευρώ/MWh το 2050.
Ενδιαφερόμενοι
Στη χώρα μας το δυναμικό για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι σχετικά περιορισμένο, καθώς, σε αντίθεση με τη Βόρεια Θάλασσα, είναι περιορισμένες οι περιοχές με μικρό βάθος και μεγάλη απόσταση από τις ακτές. Ωστόσο, η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών, που έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια και σύντομα εκτιμάται ότι θα είναι μια ώριμη και ανταγωνιστική επιλογή, πιθανόν να αποτελεί την πιο πρόσφορη λύση για τις ελληνικές θάλασσες. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον για τα offshore αιολικά στη χώρα μας είναι δεδομένο και προέρχεται τόσο από ελληνικές εταιρείες όσο και από διεθνείς παίκτες. Στο παρελθόν αιτήσεις είχαν καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από γνωστές ελληνικές εταιρείες, όπως η ΤΕΡΝΑ, για offshore πάρκο στα ανοιχτά της Νέας Μάκρης, ισχύος 450 MW. Οι άλλες δύο εκδηλώσεις ενδιαφέροντος είχαν γίνει για το Θρακικό Πέλαγος από την ΤΕΡΝΑ, για πάρκο 585 MW, και από τον όμιλο Κοπελούζου για πάρκο 216 MW. Στο Βόρειο Αιγαίο, στη Λήμνο, είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου η RF Energy.
Συνεργασίες
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τη Mytilineos η συνεργασία με τη δανική Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) για την ανάπτυξη από κοινού υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Στο σχήμα η CIP θα έχει μερίδιο 60% και η Mytilineos 40%, ενώ οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να εντοπίσουν τις κατάλληλες περιοχές όπου θα συν-αναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η Copenhagen Infrastructrure Partners είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που εξειδικεύεται σε ενεργειακές επενδύσεις παγκοσμίως, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 15 δισ. ευρώ. Μέσω των 6 funds που έχει δημιουργήσει συμμετέχει ως επενδυτής σε πολυάριθμα projects, όλων των τεχνολογιών, όπως υπεράκτια αιολικά πάρκα, χερσαία αιολικά, φωτοβολταϊκά, επενδύσεις δικτύων μεταφοράς, διαχείριση απορριμμάτων, βιομάζα και ενεργειακή αποθήκευση. Στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει να επιδείξει εμβληματικές επενδύσεις, όπως:
- Το αιολικό πάρκο Beatrice στη Μεγάλη Βρετανία, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016 και να λειτουργεί το 2019, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 586 MW.
- Το αιολικό πάρκο Veja Mate στη Γερμανία, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 402 MW.
- Το αιολικό πάρκο Changfang & Xidao στην Ταϊβάν, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2020 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 589 MW.
Πριν από τη συνεργασία της Mytilineos και της Copenhagen Infrastructrure Partners, τον περασμένο Μάρτιο είχε ανακοινωθεί μία ακόμα συμφωνία μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ocean Winds. Η Ocean Winds είναι κοινοπραξία της γαλλικής Engie και της πορτογαλικής EDPR και διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.
Το χαρτοφυλάκιο της OW περιλαμβάνει έργα σταθερών και πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη, κατασκευή και σε λειτουργία σε διάφορες αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
Διεθνείς επενδυτές
Εξάλλου, ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ελληνική αγορά έχει εκδηλωθεί και από άλλες εταιρείες. Η πρώτη κρούση έγινε από τη νορβηγική Equinor, τη μετεξέλιξη του γνωστού πετρελαϊκού κολοσσού Statoil, που πλέον εστιάζει δυναμικά στην αγορά της πράσινης ενέργειας και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πρότεινε την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην περιοχή των Κυκλάδων μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου, με χρήση της τεχνολογίας των πλωτών ανεμογεννητριών, λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας. Επίσης, δύο ακόμα εταιρείες, η πορτογαλική Principle Power και η γερμανική Innogy, θυγατρική της EON, συγκαταλέγονται στους πιθανούς επενδυτές για την ελληνική αγορά. Η πορτογαλική εταιρεία έχει εγκαταστήσει 5 πάρκα και αναπτύσσει ακόμα 8, ενώ η γερμανική εταιρεία έχει αναπτύξει συνολικά 28 GW αιολικών πάρκων.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)
4 Iουλίου 2021
energypress