ΔΕΗ: Πώς η επιχείρηση γύρισε στην πίστα των ΑΠΕ χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο 7 GW
Δύο χρόνια χρειάστηκε η ΔΕΗ για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις ΑΠΕ και να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην πράσινη ενέργεια.
Επισφραγίζοντας έτσι ένα δυναμικό cοme back στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα αποτελέσει το ισχυρό όπλο της ενεργειακής μετάβασης και θα φέρει την θεαματική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, την οποία προέβλεψε και πρόσφατα η διοίκηση.
Την πράσινη στροφή της ΔΕΗ επικροτούν άπαντες οι διεθνείς επενδυτές και αναλυτές, βλέποντας την θεαματική πρόοδο της επιχείρησης. Ο διεθνής οίκος της Standard &Poor’ s στην χθεσινή ανακοίνωση αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, επισημαίνει ότι η ΔΕΗ επωφελείται από την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηρίζει μάλιστα, αξιοσημείωτη τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων λόγω του μετασχηματισμού στο μείγμα παραγωγής και της στροφής στις ΑΠΕ.
Το καλοκαίρι του 2019, όταν ο κ. Γιώργος Στάσσης, αναλάμβανε το τιμόνι της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, η ΔΕΗ είχε ένα ισχνό χαρτοφυλάκιο έργων μόλις 150 MW μεγαβάτ.
Σήμερα, αναπτύσσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, έχοντας συνολικά υπό ανάπτυξη 7 GW στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από αυτά στόχος είναι να διαθέτει σε λειτουργία 1,5 GW μέχρι το 2023.
Ήδη, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή του μεγάλου Φ/Σ στην Πτολεμαΐδα των 230 MW και είναι σε διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων για το αντίστοιχο έργο των 50 ΜW στην Μεγαλόπολη, η κατασκευή του οποίου αναμένεται το γ΄τρίμηνο του έτους.
Το τελευταίο διάστημα, η πολιτική της εταιρείας στις ΑΠΕ πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την απόφασή της για τη συμμετοχή και των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στα φωτοβολταϊκά πάρκα, που θα κατασκευάσει και θα αναπτύξει στις λιγνιτικές περιοχές, εκχωρώντας έως 5% των μετοχών.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα ξεδιπλωθεί μέχρι τέλη του χρόνου, δίνοντας νέα κίνητρα και σημαντικές ευκαιρίες στις τοπικές κοινωνίες να συμμετάσχουν σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες για 1 GW και ότι έχει προσθέσει 634 MW νέα έργα φωτοβολταϊκών και πλωτών φωτοβολταϊκών στο δυναμικό της.
Ο τομέας αυτός αποτελεί ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο που η εταιρεία πρόκειται να υπηρετήσει σε συνεργασία και με άλλους «πράσινους» συμμάχους. Η Γερμανική RWE είναι ένας εξ αυτών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW, συνεργασία που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.
Η ΔΕΗ έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο και στην αποθήκευση ενέργειας με ένα πλάνο έργων ισχύος 1 GW.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δήλωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν θα εξαρτάται στο εξής από επιδοτήσεις λόγω μείωσης του κόστους ανάπτυξής τους. Θα βασίζεται στη δυνατότητα ενδοομιλικών συμβάσεων (PPAs) και στην αξιοποίηση καλών γεωγραφικών τοποθεσιών, δύο σημεία στα οποία έχει πλεονεκτήματα.
Μάλιστα η ΔΕΗ εργάζεται εντατικά στην απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 ενώ ήδη 1,1 GW καθαρή ισχύς αποσύρθηκε το 2020 και άλλα 0,25 GW θα αποσυρθούν φέτος. Επιπλέον έχει γίνει πρόβλεψη για το κόστος απολιγνιτοποίησης που φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί σε 10 – 15 χρόνια.
(της Μαριάννας Τζάννε, newmoney.gr)
28 Iουνίου 2021
energypress